GALERIE FOTO // Simbolurile oraşului Bruxelles
Bruxelles-ul este un centru important a numeroase instituţii internaţionale, cele mai importante fiind cele ale Uniunii Europene. Oraşul este, de asemenea, sediul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi a altor 1.000 de organizaţii şi 2.000 de corporaţii internaţionale.
Bruxelles surprinde prin arhitectura clădirilor în stil baroc, a muzeelor, a bisericilor; prin cultură, dar şi prin eleganţă şi varietatea localurilor. Ca orice oraş mare, şi oraşul Bruxelles are o serie de monumente sau locuri care au devenit celebre, unele dintre ele fiind trecute deja în patrimoniul UNESCO, cum este, de exemplu, Piaţa Mare (Grande Place).
Legendele statuii Manneken Pis
Manneken Pis, care în olandeză înseamnă „Băieţelul care face pipi”, mai este cunoscut şi sub denumirea franceză „Petit Julien”. Statuia, instalată în 1618, este un simbol al oraşului Bruxelles. Există patru legende legate de Manneken Pis, cea mai răspândită fiind cea potrivit căreia băieţelul, prin gestul său, a stins un foc ce urma să cuprindă întregul oraş. Costumarea lui Manneken Pis este o tradiţie locală veche şi renumită în Belgia, fiind organizată de regulă în conexiune cu evenimente politice sau culturale semnificative şi beneficiind astfel de o expunere publică de excepţie.
Unele legende spun că statuia este inspirată de o bătălie din secolul al XII-lea dintre trupele Ducelui Godfrey al III-lea de Leuven şi Lorzii de Grimbergen. Godfrey al III-lea avea numai doi ani atunci când şi-a moştenit ducatul. Comandantul armatelor sale l-a pus pe micul lord într-un coș şi l-a ridicat pe creanga unui copac pentru a ridica moralul trupelor. Conform legendei pruncul Godfrey a făcut pipi pe lorzii de Grimbergen care au pierdut bătălia.
O altă legendă spune că statuia reprezintă un alt băieţel celebru dintr-un alt război. Cândva în timpul secolului al XIV-lea, oraşul Bruxelles era asediat. Soldaţii inamici au încercat să arunce în aer zidurile oraşului plasând o bombă la baza acestora. Aceştia au fost însă spionaţi de pe ziduri de un băieţel care după ce soldaţii au plecat, a urinat pe fitil salvând astfel oraşul.
O altă legendă spune că Manneken Pis îl reprezintă pe fiul unui comerciant bogat care s-a rătăcit într-o zi prin oraş. Tatăl disperat a organizat repede echipe de căutare a băiatului care au răscolit oraşul şi l-au găsit pe copil vesel, făcând pipi în grădina cuiva. Tatăl a făcut cadou statuia proprietarului grădinii.
Din galeria foto de mai jos puteții admira principalele atracţii turistice ale Bruxelles-ului!
Sursa: one.ro
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"