GALERIE FOTO // Polițiștii căzuți în războiul de la Nistru, comemorați de Ministerul Afacerilor Interne: „Au trecut 31 de ani , dar pierderile omenești rămân un capitol sumbru ce nu poate fi șters, mai ales când în țara vecină vedem scene similare”
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a comemorat astăzi poliţiştii căzuţi în Războiul pentru independenţa şi integritatea Republicii Moldova din 1992.
La evenimentul organizat cu prilejul Zilei comemorării victimelor conflictului de la Nistru, marcat anual pe 2 martie, au participat ministrul afacerilor interne Ana Revenco, președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică Lilian Carp, șeful Inspectoratului General al Polițieim Viorel Cernăuțeanu, veterani și alți invitați.
„Au trecut 31 de ani de la conflictul armat din stânga Nistrului, dar pierderile omenești, mai cu seamă ale colegilor, rămâne un capitol sumbru din istoria Republicii Moldova și a fiecăruia dintre noi, și, cu regret nu poate fi șters cu trecerea anilor, acum, când în țara vecină vedem scene similare. Angajații BPDS „Fulger” au fost printre primii care au mers să lupte pentru liniștea republicii. Ei și-au riscat propria viață și au luptat fără ezitări, fără teamă. Probabil nu și-au pus atunci prea multe întrebări, asta ne e meseria și și-au onorat-o cu cel mai mare preț și demnitate. Avem cu toții datoria morală să nu uităm niciodată ce s-a întâmplat atunci, să păstrăm vie memoria celor ce au îndurat toate aceste cumplite suferințe și să învățăm generațiile tinere să prețuiască pacea și valorile umanității”, a declarat șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu.
Datele Ministerului Afacerilor Interne arată că la războiul din 1992 de la Nistru, provocat de separatiștii din Transnistria sprijiniți de armata rusă, au participat circa 40 000 de cetățeni ai R. Moldova, dintre care 299 au decedat, iar 289 au rămas invalizi.
În prezent, în R. Moldova sunt peste 20 de mii de veterani care au luptat pentru independența și integritatea republicii.
Foto: IGP
Consumul de energie electrică de la centrala din Transnistria a scăzut la 31%: „Energia din surse regenerabile o înlocuiește pe cea de import sau de la MGRES și este mai ieftină”. 27% din energia electrică o importăm din România
GRT, postul de televiziune din Găgăuzia, pierde procesul cu CA: Nu a difuzat programe audiovizuale locale în proporție de cel puțin 25% în limba română și a fost amendat cu 25 000 de lei
„Poama” din trotuare: Unul dintre funcționarii Primăriei Chișinău reținuți de CNA este Vitalie Mihalache, șeful Direcției Generale Mobilitate Urbană. Consilierii PAS solicită demisia acestuia: „45 de milioane de lei otkat pentru partidul MAN!”