GALERIE FOTO // Piața Marii Adunări Naționale ocupată de TRACTOARE: „Cerem compensații pentru salvarea ramurii”
Sute de tractoare au fost aliniate, începând cu seara zilei de joi, 23 noiembrie, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), agricultorii din toate regiunile R. Moldova fiind deciși să protesteze în centrul Chișinăului până nu le vor fi îndeplinite revendicările înaintate.
În dimineața zilei de vineri, tractoarele păreau abandonate în PMAN, la fața locului nu era niciun fermier. Câțiva polițiști monitorizau situația din fața Guvernului.
„Cerem compensații pentru salvarea ramurii”, „Noi vă plătim salariile” sau „Vrem să muncim acasă” sunt câteva dintre mesajele afișate pe unele tractoare aduse în centrul Chișinăului.
Amintim că cele aproximativ 200 de tractoare au ajuns cu scandal în capitală, după mai multe altercații cu Poliția la intrările în oraș. La un moment dat, agricultorii au vrut să ia pe sus o mașină a oamenilor legii, supărați că nu le asigură coridor verde până în PMAN.
„Condamnăm acțiunile agresive ale agricultorilor prezenți pe șoseaua Hâncești, prin care au atentat la bunurile statului, prezumându-se intenția de distrugere a mijlocului de transport al Poliției și ultragierea oamenilor legii. Cei responsabili vor fi documentați corespunzător. Atribuțiile Poliției la asemenea evenimente sunt de asigurare a ordinii publice, dar nu de escortare, pază sau protecție a unor interese. Este regretabil faptul că polițiștii care își exercită atribuțiile de serviciu sunt tratați în așa mod. Reiterăm că nu vom tolera asemenea atitudine față de colegii noștri”, a reacționat Poliția.
Amintim că printre revendicările fermierilor se numără instituirea unui moratoriu pentru trei luni la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea proceselor de insolvabilitate în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70% din culturile cerealiere și oleaginoase, restructurarea datoriilor fermierilor pentru cel puțin un an, dar și alocarea în 2024 a jumătate din Fondul Național de Dezvoltare a agriculturii și mediului rural în calitate de plăți directe pentru suprafețele de floarea-soarelui și porumb, cultivate în anul 2023.
„Nemulțumirile producătorilor de porumb și floarea-soarelui, cei care protestează acum în piață, pot fi înțelese. Guvernul, în doi ani, a dublat suma subvențiilor în domeniul agricol și la ultima rectificare bugetară, a alocat încă 300 de milioane de lei pentru aceștia. Dar Guvernul NU poate aloca toată suma destinată pentru dezvoltarea economică doar pentru porumb și floarea-soarelui. Agricultura mai înseamnă și zootehnie, fructe, produse alimentare, vinăriile, nemaivorbind de celelalte domenii economice. Cultivatorii de porumb și floarea-soarelui trebuie să înțeleagă că, atunci când blochează drumurile, le blochează și pentru cei din IT, și pentru vinificatori, pentru producătorii de carne, mobilă, electronică, haine etc. Blocatul drumurilor are repercusiuni pentru întreagă economie, nemaivorbind de ceilalți cetățeni sau servicii de urgență. Iar asta nu ajută pe nimeni, nici pe producătorii de porumb și floarea-soarelui. Dreptul la protest este fundamental, dar protestul trebuie să se desfășoare civilizat”, a scris pe pagina sa de Facebook Radu Marian, președintele Comisiei pentru economie, buget și finanțe, cu privire la protestul fermierilor.
Alegărorii din R. Moldova cu cetățenie română au ieșit în număr mare să aleagă PREȘEDINTELE României. Peste 80 000 de persoane au votat la cele 59 de secții de votare din R. Moldova
Un rabin cu cetățenia R. Moldova, ucis în Emiratele Arabe Unite. Tel Avivul promite răzbunare, iar Chișinăul monitorizează situația
Alegeri prezidențiale în România: Număr-record al cetățenilor români din R. Moldova care au mers la urne pentru a alege președintele tuturor românilor