08:51:09 20.01.2025
Stiri

GALERIE FOTO // Navele rusești SCUFUNDATE de la declanșarea războiului în Ucraina ​

Actualitate 14.11.2023 10:14 Vizualizări1465 Autor: Ziarul National
GALERIE FOTO // Navele rusești SCUFUNDATE de la declanșarea războiului în Ucraina  ​ Profimedia
Nava-amiral a Rusiei, „Moskva”, a fost scufundată în aprilie 2022 în largul coastei ucrainene, la sud de Odesa

Un atac asupra unei nave de război rusești nou-nouțe din Crimeea, pe 4 noiembrie, este cel mai recent dintr-o serie de atacuri care au afectat capacitatea navală a Moscovei din februarie 2022.

Europa Liberă România prezintă lista navelor rusești scufundate:


Corveta Askold a fost supusă testelor pe mare în octombrie 2022.  Pe 4 noiembrie 2023, corveta Askold din clasa Karakurt, care încă nu intrase în serviciul Marinei ruse, a fost lovită, după toate probabilitățile, de o rachetă de croazieră. Ucraina a anunțat ulterior „distrugerea” navei. Ministerul rus al Apărării spune că nava ar fi fost „avariată”. Corvetele Karakurt sunt capabile să lanseze până la opt rachete de croazieră și sunt echipate cu o versiune a sistemului de rachete antiaeriene Panțîr.  

1.Corveta Askold a fost supusă testelor pe mare în octombrie 2022. Pe 4 noiembrie 2023, corveta Askold din clasa Karakurt, care încă nu intrase în serviciul Marinei ruse, a fost lovită, după toate probabilitățile, de o rachetă de croazieră. Ucraina a anunțat ulterior „distrugerea” navei. Ministerul rus al Apărării spune că nava ar fi fost „avariată”. Corvetele Karakurt sunt capabile să lanseze până la opt rachete de croazieră și sunt echipate cu o versiune a sistemului de rachete antiaeriene Panțîr.



În fotografie, nava Minsk, un vas de debarcare din clasa Ropucha, navigând în largul coastei Sankt Petersburgului, în iulie 2021. În septembrie 2023, mai multe rachete au lovit un șantier naval din baza navală Sevastopol din Crimeea ocupată de Rusia. Potrivit ministerului britanic al Apărării, este aproape sigur că nava Minsk a fost scoasă din funcțiune în urma atacului. Fotografii făcute după atac arată nava grav avariată. Minsk a fost construită în Polonia în 1983 și a fost proiectată cu o proră cu deschidere directă, pe unde pot debarca până la 25 de transportoare blindate pe un cap de pod

2. În fotografie, nava Minsk, un vas de debarcare din clasa Ropucha, navigând în largul coastei Sankt Petersburgului, în iulie 2021. În septembrie 2023, mai multe rachete au lovit un șantier naval din baza navală Sevastopol din Crimeea ocupată de Rusia. Potrivit ministerului britanic al Apărării, este aproape sigur că nava Minsk a fost scoasă din funcțiune în urma atacului. Fotografii făcute după atac arată nava grav avariată. Minsk a fost construită în Polonia în 1983 și a fost proiectată cu o proră cu deschidere directă, pe unde pot debarca până la 25 de transportoare blindate pe un cap de pod.



Submarinul diesel-electric Rostov-on-Don în largul coastei Sevastopolului, în mai 2020. Rostov-on-Don, care a fost lansat în 2014, a fost și el afectat de atacul din septembrie 2023 asupra bazei navale din Sevastopol. Submarinul a fost grav avariat și va fi probabil scos din serviciu pentru o perioadă extinsă sau va fi dezmembrat. Submarinul a fost filmat în decembrie 2015 trăgând o salvă de rachete de croazieră Kalibr asupra a ceea ce armata rusă a descris ca fiind ținte ale Statului Islamic în Siria.  

3. Submarinul diesel-electric Rostov-on-Don în largul coastei Sevastopolului, în mai 2020. Rostov-on-Don, care a fost lansat în 2014, a fost și el afectat de atacul din septembrie 2023 asupra bazei navale din Sevastopol. Submarinul a fost grav avariat și va fi probabil scos din serviciu pentru o perioadă extinsă sau va fi dezmembrat. Submarinul a fost filmat în decembrie 2015 trăgând o salvă de rachete de croazieră Kalibr asupra a ceea ce armata rusă a descris ca fiind ținte ale Statului Islamic în Siria.



Vasul de debarcare Olenegorski Gorniak, din clasa Ropucha pe Neva, Sankt Petersburg, în iulie 2021. În august 2023, înregistrări video publicate arată cum o dronă maritimă lovește vasul de debarcare în portul rusesc Novorossiisk. Nava a suferit „avarii grave” în urma atacului, potrivit ministerului britanic al Apărării, iar ulterior au apărut videoclipuri care arată cum nava se înclină puternic pe când e tractată în rada portului.

4. Vasul de debarcare Olenegorski Gorniak, din clasa Ropucha pe Neva, Sankt Petersburg, în iulie 2021. În august 2023, înregistrări video publicate arată cum o dronă maritimă lovește vasul de debarcare în portul rusesc Novorossiisk. Nava a suferit „avarii grave” în urma atacului, potrivit ministerului britanic al Apărării, iar ulterior au apărut videoclipuri care arată cum nava se înclină puternic pe când e tractată în rada portului.



Un  vas de debarcare din clasa Serna, transportând un vehicul de luptă pe Volga în iulie 2015. O navă Serna a fost lovită de o rachetă trasă de o dronă Bayraktar în timp ce acosta pe Insula Șerpilor, în mai 2022. Ambarcațiunile de debarcare Serna sunt destinate transportului vehiculelor blindate în debarcările de asalt pe plajă și pentru a transporta marfă. Navele au un design special care pompează aer sub carenă, pentru a reduce rezistența la înaintare.  

5. Un vas de debarcare din clasa Serna, transportând un vehicul de luptă pe Volga în iulie 2015. O navă Serna a fost lovită de o rachetă trasă de o dronă Bayraktar în timp ce acosta pe Insula Șerpilor, în mai 2022. Ambarcațiunile de debarcare Serna sunt destinate transportului vehiculelor blindate în debarcările de asalt pe plajă și pentru a transporta marfă. Navele au un design special care pompează aer sub carenă, pentru a reduce rezistența la înaintare.



Crucișătorul cu rachete ghidate Moskva navigând în Marea Caspică, 2012. Nava-amiral a Rusiei a fost scufundată în aprilie 2022 în largul coastei ucrainene, la sud de Odesa. Ucraina susține că nava s-a scufundat după ce a fost lovită de două rachete anti-navă Neptun de producție internă. Rusia susține că Moskva s-a scufundat după un „incendiu” cu cauze nespecificate. Focul ar fi produs detonarea muniției de la bord. Este cea mai mare navă de război rusă scufundată după Al Doilea Război Mondial. Crucișătorul avea la bord aproximativ 500 de marinari și dispunea de o gamă extrem de mare de arme, inclusiv 16 rachete de croazieră de mari dimensiuni.

6. Crucișătorul cu rachete ghidate Moskva navigând în Marea Caspică, 2012.

Nava-amiral a Rusiei a fost scufundată în aprilie 2022 în largul coastei ucrainene, la sud de Odesa. Ucraina susține că nava s-a scufundat după ce a fost lovită de două rachete anti-navă Neptun de producție internă. Rusia susține că Moskva s-a scufundat după un „incendiu” cu cauze nespecificate. Focul ar fi produs detonarea muniției de la bord. Este cea mai mare navă de război rusă scufundată după Al Doilea Război Mondial. Crucișătorul avea la bord aproximativ 500 de marinari și dispunea de o gamă extrem de mare de arme, inclusiv 16 rachete de croazieră de mari dimensiuni.



Nava de debarcare Saratov, din clasa Tapir, participă la un exercițiu de debarcare pe o plajă din Crimeea, în octombrie 2021. În martie 2022, nava Saratov a fost lovită de o rachetă balistică Tochka-U și s-a scufuse poate vedea cum alte nave rusești ies rapid din port în timp ce Saratov arde. Rămășițele carbonizate ale navei au fost ulterior tractate la dană cu ajutorul unei macarale.  

7. Nava de debarcare Saratov, din clasa Tapir, participă la un exercițiu de debarcare pe o plajă din Crimeea, în octombrie 2021. În martie 2022, nava Saratov a fost lovită de o rachetă balistică Tochka-U și s-a scufuse poate vedea cum alte nave rusești ies rapid din port în timp ce Saratov arde. Rămășițele carbonizate ale navei au fost ulterior tractate la dană cu ajutorul unei macarale.




O navă rusă de patrulare din clasa Raptor, în apropiere de Kronstadt, în 2016. Cel puțin două dintre navele de patrulare de mare viteză au fost distruse de o dronă ucraineană Bayraktar în largul Insulei Șerpilor, în martie 2022. Navele Raptor sunt dotate cu mitraliere telecomandate, blindaj și geamuri rezistente la gloanțe. Au intrat pentru prima dată în serviciul Marinei ruse în 2015.

8. O navă rusă de patrulare din clasa Raptor, în apropiere de Kronstadt, în 2016. Cel puțin două dintre navele de patrulare de mare viteză au fost distruse de o dronă ucraineană Bayraktar în largul Insulei Șerpilor, în martie 2022. Navele Raptor sunt dotate cu mitraliere telecomandate, blindaj și geamuri rezistente la gloanțe. Au intrat pentru prima dată în serviciul Marinei ruse în 2015.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md