04:02:57 13.01.2025
Stiri

GALERIE FOTO // Manifestări dedicate împlinirii a 158 de ani de la UNIREA Principatelor Române

Reportaj 24.01.2017 20:30 Vizualizări1309 Autor: Ziarul National
GALERIE FOTO // Manifestări dedicate împlinirii a 158 de ani de la UNIREA Principatelor Române Sursa: agerpres.ro

Manifestări omagiale au fost organizate de autoritățile locale în mai multe municipii reședință de județ din țară, dar și în alte orașe, în contextul sărbătoririi Unirii Principatelor Române.

ALBA

Câteva zeci de persoane au sărbătorit marți, la Sala Unirii din Alba Iulia, împlinirea a 158 de ani de la înfăptuirea Unirii Moldovei cu Țara Românească.

După intonarea Imnului Național al României de către Fanfara Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba și rostirea unei rugăciuni de către protopopul ortodox de Alba Iulia, Teofil Slevaș, istoricul Tudor Roșu a evocat evenimentele de la 1859, arătând că Unirea de la 1859 „a fost posibilă în primul rând datorită unui context internațional favorabil” și, de asemenea, că aceasta „a fost un prim pas important spre calea desăvârșirii procesului național românesc”.

Un grup artistic al Cercului Militar Alba Iulia a susținut un recital, iar în finalul manifestărilor, cei prezenți s-au strâns în „Hora Unirii”.

Evenimentul a fost organizat de către Garnizoana Alba Iulia.

ARAD

Circa 150 de persoane au luat parte marți, la manifestările organizate de Prefectura Județului Arad, pe platoul din fața Palatului administrativ, cu ocazia împlinirii a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Manifestările au început cu intonarea imnului de stat, după care, IPS Timotei Seviciu, arhiepiscop al Aradului, a rostit o rugăciune de binecuvântare, iar muzeograful Bogdan Ivașcu a vorbit despre însemnătatea zilei de 24 ianuarie 1859 în istoria poporului român.

La finalul momentului aniversar, cei prezenți s-au prins într-o Horă a Unirii.

Marți, în toate bisericile din Arhiepiscopia Aradului au fost rostite rugăciuni de pomenire a înfăptuitorilor Unirii Principatelor Române și de mulțumire lui Dumnezeu pentru împlinirea acestui act măreț din istoria poporului român, la înfăptuirea căruia Biserica Ortodoxă Română a avut o contribuție semnificativă.

BIHOR

Mica Unire a fost sărbătorită, ca în fiecare an, și la Oradea, în Piața Unirii din centrul municipiului, în jurul statuii ecvestre a domnitorului Mihai Viteazul, după un program stabilit de Prefectura județului Bihor.

Sute de orădeni au fost prezenți la evenimentul ce a debutat cu prezentarea onorului, salutul drapelului și intonarea Imnului Național al României, urmat de un Te Deum oficiat de preoții din structurile garnizoanei Oradea și alocuțiuni susținute de prefectul Claudiu Pop și istoricul Mihai Brie.

Un scurt recital cu cântece patriotice a fost prezentat de corul veteranilor „General Traian Moșoiu”, precum și de copiii din Asociația cultural-sportivă „Poenarii” din Oradea, coordonați de Romina Nemeș.

După festivitatea depunerii de coroane, în jurul statuii Mihai Viteazul a urmat defilarea detașamentului de onoare și onorul muzicii militare, dar și o mare Horă a Unirii.

Garda de onoare și oficialii au inaugurat, apoi, în imediata apropiere, pe strada Alecsandri, o placă comemorativă dedicată lui Avram Iancu, realizată de sculptorul Cornel Durgheu, prin grija Asociației cultural-patriotice „Avram Iancu”.

„Vrem să amintim astfel că în data de 8 spre 9 februarie 1850, în clădirea care s-a numit Hanul La pomul Verde, a fost găzduit Avram Iancu în drumul său spre Viena pentru a apăra, de data aceasta, cu argumente diplomatice, cauza românismului, după ce le-a apărat cu spada în mână”, a declarat, pentru AGERPRES, președintele asociației, colonel în rezervă Grigore Bartoș.

Evenimentele aniversare se vor încheia în cursul serii, la Teatrul de stat „Regina Maria”, cu un concert extraordinar, intitulat „De Ziua Unirii”, care va fi susținut de Ansamblul Artistic Profesionist Crișana, invitați speciali fiind Laura Lavric și Petrică Mîțu Stoian, care vor concerta alături de artiștii bihoreni.

BISTRIȚA-NĂSĂUD

Sute de oameni s-au adunat, marți, în Piața Unirii din municipiul Bistrița, pentru a participa la manifestările legate de sărbătorirea a 158 ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, în pofida gerului pătrunzător.

Copii și oameni de vârsta a treia, militari, șefi de instituții, politicieni și preoți au cântat alături de artiștii Centrului Municipal de Cultură „George Coșbuc” cântece patriotice, iar la final s-au prins în Hora Unirii în jurul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Ceremonialul a mai cuprins o slujbă religioasă, depunerea unei coroane de flori la statuia lui Cuza și defilarea gărzii de onoare.

În discursul pregătit cu această ocazie, primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu, a vorbit despre lecția predată de înaintași. „Lecția cea mai însemnată a acestei uniri, pentru noi, cei de azi, este cea oferită de curajul și determinarea de a crede într-un proiect care construiește națiunea modernă și dă sens istoriei. Aniversarea Unirii de la 1859 ne amintește de aceste idealuri, cât și de responsabilitatea noastră de a acționa în interesul națiunii, de a exprima și de a realiza aspirațiile românilor”, a spus Crețu.

DOLJ

Aproximativ 500 de persoane au participat marți, alături de reprezentanții instituțiilor locale și județene, parlamentari, vicepreședintele Senatului, Claudiu Manda, și ministrul Muncii și Justiției Sociale, Olguța Vasilescu, fost primar al Craiovei, la ceremonia militar-religioasă organizată în Piața „Alexandru Ioan Cuza” din Craiova, de Ziua Unirii Principatelor Române.

Ceremonia a început cu intonarea imnului național și a fost urmată de o scurtă slujbă religioasă. Instituțiile, partidele politice și veteranii de război au depus coroane și jerbe de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Gărzii de onoare și a fost urmată de un program artistic susținut de Ansamblul „Maria Tănase”, iar toți cei prezenți și-au strâns mâinile în Hora Unirii.

GALAȚI

Peste 2.000 de persoane au participat, marți, la Galați, la manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor Române, de la Biserica Vovidenia, statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza și Muzeul Casa Cuza.

Manifestările au început la Biserica Vovidenia cu un „Te Deum” pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza și mama acestuia, după care au continuat la statuia domnitorului. Aici, prefectul județului Galați, Gabriel Panaitescu, a primit onorul militar, după care a fost intonat Imnul de Stat al României, iar directorul Muzeului de Istorie din Galați, Constantin Căldăraru, a evocat, într-o alocuțiune, însemnătatea Zilei Unirii Principatelor Române.

Oficialitățile locale dar și simpli cetățeni au depus buchete de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. A urmat un moment artistic susținut de artiștii Centrului Cultural Dunărea de Jos, iar cei prezenți s-au prins în Hora Unirii, în jurul statuii lui Cuza.

Manifestările au continuat la Muzeul Casa Cuza Vodă, unde au fost prezentate expuneri privind importanța momentului istoric de la 1859 și personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un concert de muzică tradițională românească din secolul XIX în interpretarea formației Kalofonis și vernisajul expoziției „Familia Cuza în acte și documente”.

NEAMȚ

Aproximativ 300 de persoane au participat, marți, pe platoul de la Curtea Domnească din Piatra Neamț, la manifestările prilejuite de împlinirea a 158 ani de la Unirea Principatelor Române.

După intonarea Imnului de Stat și cuvântul oficialităților, cei prezenți s-au prins, pentru câteva minute, în Hora Unirii. Manifestările au continuat cu un spectacol folcloric oferit de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț.

Și în municipiul Roman, peste 200 de persoane au fost prezente, la Stejarul Unirii, pentru a marca momentul istoric de la 24 ianuarie 1859. La finalul manifestărilor a avut loc un spectacol folcloric.

SATU MARE

Autoritățile din județul Satu Mare au depus marți coroane de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din fața Inspectoratului de Poliție Județean, cu ocazia sărbătoririi Unirii Principatelor Române.

În deschiderea manifestării, prefectul Radu Bud a trecut în revistă garda de onoare, după care preotul militar Cristian Silaghi a vorbit despre importanța unirii celor două principate și realizarea statului unitar român.

„Astăzi sărbătorim 24 ianuarie, o zi importantă pentru români, pentru națiunea română. Este vorba despre Mica Unire între cele două provincii românești, Moldova și Muntenia. A fost practic piatra de temelie a formării Statului Unitar Român”, a spus prefectul Radu Bud.

De asemenea, președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, a precizat că atunci s-a reușit formarea unui stat bine integrat în Europa. "A fost o mișcare tactică care a influențat apoi istoria timp de două secole a întregii regiuni. Chiar merită cinstiți oamenii care au avut o gândire progresivă și totdeauna au văzut în primul rând interesele poporului pe care l-au reprezentat și l-au reprezentat cu brio, astfel că până la urmă s-a reușit formarea unei țări moderne bine integrate în Europa", a declarat Pataki.

La finalul manifestării, a avut loc defilarea gărzii de onoare, după care oficialitățile, alături de zecile de sătmăreni prezenți la eveniment, s-au prins într-o Horă a unirii.

TULCEA

Câteva sute de persoane și artiști de muzică populară s-au prins, marți, într-o Horă a unirii, marcând astfel, alături de autoritățile tulcene, împlinirea a 158 de ani de la unirea principatelor române.

Evenimentele organizate de Prefectura județului și Garnizoana Tulcea au început cu salutul drapelului de luptă și intonarea imnului național, acest moment fiind urmat de un serviciu religios și alocuțiuni susținute de autorități.

„Astăzi, mai mult ca oricând, sintagma «Uniți în sânge și-n simțiri» ar trebui să anime voința politică înspre binele națiunii. La mulți ani, Dumnezeu să binecuvânteze România!», a declarat primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea.

Alocuțiunile autorităților au fost urmate de defilarea gărzii de onoare și a gărzii portdrapel, tulcenii aflați în Piața Tricolorului fiind invitați să se prindă în Hora Unirii alături de autorități și artiști de muzică populară.

Sursa: agerpres.ro

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md