GALERIE FOTO // Imagini de ARHIVĂ cu academicianul Mihai Cimpoi, ajuns la cea de-a 80-a aniversare: Surprins alături de mai multe personalități de-a lungul anilor, la evenimente importante pentru destinul basarabenilor
Academicianul Mihai Cimpoi, redactor literar, eseist, eminescolog, filosof al culturii, membru de onoare al Academiei Române, membru titular al Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova timp de două decenii, a împlinit, pe 3 septembrie curent, 80 de ani.
Autor a 60 de studii și eseuri monografice, a peste 3 000 de studii și articole apărute în publicațiile literare din spațiul românesc și de peste hotare, dar și a circa 200 de studii despre literatura română, apărută în mai multe țări, Mihai Cimpoi Mihai Cimpoi a scris și opere fundamentale, precum „O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia” și „Mihai Eminescu. Dicționar enciclopedic” ˗ o lucrare monumentală unică.
„În viața literară și culturală a neamului nostru, în Republica Moldova și în România, dar și peste hotare, Mihai Cimpoi este cunoscut prin valoroasa și temeinica sa contribuție la cunoașterea și descifrarea universului eminescian al „poetului nepereche” al literaturii naționale și universale – Mihai Eminescu, dar și ca un descoperitor al frumosului, înțelepciunii și poate chiar mai mult ˗ ca un observator neobosit al operelor scriitorilor tuturor vremurilor și contemporani prin monografiile sale de istorie a literaturii, critici literare, articole și opinii publicate în presa de specialitate. Prin discursul său unic, atractiv și vizionar, care îmbină competența profesională a unui mare savant cu lejeritatea și profunzimea unui critic literar de o deosebită noblețe și finețe, lucrările Domniei Sale vor dăinui în timp, grație demersului său profund umanist și axat nemijlocit pe nevoia de a cultiva gândirea critică, de a ne înnobila spiritele prin frumusețea și profunzimea cuvântului scris și de a promova scriitorii neamului”, se arată în mesajul de felicitre al Ministerului Educației și Cercetării.
Totodată, Agenția Națională a Arhivelor a lansat, cu ocazia aniversării lui Mihai Cimpoi, născut în anul 1942 în localitate Larga, județul Hotin, o expoziţie virtuală de documente foto şi cinematografice din fondul arhivistic cu genericul: „Academicianul Mihai Cimpoi: 80 de ani de la naştere”, fotografii ce surprind personalitatea de formaţie enciclopedică alături de alte personalități, la evenimente importante, organizate de-a lungul anilor.
Mihai Cimpoi împreună cu scriitorii Andrei Lupan, Grigore Vieru şi Pavel Boţu, în vizită la o şcoală profesională. S. Cucuruzeni, r-nul Orhei/RSSM, anii 1980.
Sursa: Agenția Națională a Arhivelor, DGAN, Fototeca, Fond personal „Grigore Vieru”, c. a. 26/7961.
Mihai Cimpoi şi poeta Leonida Lari în timpul filmării emisiunii televizate „Almanah literar”. Or. Chişinău/RSSM, 03.02.87. Fotograf: E. Roşcovan.
Sursa: Agenția Națională a Arhivelor, DGAN, Fototeca, c. a. 1/38208.
Mihai Cimpoi în timpul desfăşurării lucrărilor Sesiunii a XIII-a a Sovietului Suprem al RSS Moldoveneşti. Or. Chişinău/RSSM, 31.08.89. Fotograf: A. Simanovschi.
Sursa: Agenția Națională a Arhivelor, DGAN, Fototeca, c. a. 1/27476.
Mihai Cimpoi şi Mihail Cibotaru, ministru al Culturii al Republicii Moldova, la dezvelirea bustului scriitorului George Coşbuc pe Aleea Clasicilor din oraşul Chişinău, în cadrul sărbătorii dedicate limbii române. Or. Chişinău/Republica Moldova, 31.08.94. Fotograf: S. Cojocaru,
Sursa: Agenția Națională a Arhivelor, DGAN, Fototeca, c. a. 1/34343
Mihai Cimpoi în timpul unei solemnităţii în cinstea limbii române organizate în incinta Teatrului Verde din oraşul Chişinău. La microfon, poetul şi publicistul Nicolae Dabija. Or. Chişinău/Republica Moldova, 31.08.94. Fotograf: S. Cojocaru.
Sursa: Agenția Națională a Arhivelor, DGAN, Fototeca, c. a. 1/34348
Mihai Cimpoi în timpul unei întâlniri cu elevii din satul Bălăşeşti, raionul Sângerei, în incinta Casei Limbii Române, împreună cu poetul Grigore Vieru, diplomatul român Vasile Nanea, redactorul revistei „Limba Română” Alexandru Bantoş şi cercetătorul ştiinţific Ana Bantoş. Mun. Chişinău/Republica Moldova, 14.02.06.
Sursa: Agenția Națională a Arhivelor, DGAN, Fototeca, c. a. 26/5847
Vedeți mai multe imagini de arhivă AICI.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania