GALERIE FOTO // Cele mai grave accidente NUCLEARE din istorie
Cernobîl, Ucraina, 1986 – Gradul șapte pe scara IEA. Un reactor din cele patru ale centralei a explodat în timpul unui experiment. Circa 200 de oameni afectați puternic de radiații și circa 32 au murit în următoarele trei luni. Circa 350 000 au fost mutați din zona contaminată. Accidentul a fost făcut public abia după apariția norului radioactiv deasupra nordului Europei.
O a treia explozie a avut loc la reactorul Doi, după deflagrațiile de la reactoarele Unu și Trei și un incendiu la reactorul patru. Conform Agenției pentru Energie Atomică (IEA), un incident de gradul șase este unul serios care a permis eliberarea în atmosferă a unor cantități semnificative de materiale radioactive.
Kishtim, URSS, 1957 – Gradul sase. La 26 septembrie 1957, sistemul de răcire al unui rezervor cu circa 80 de tone de deșeuri s-a defectat, producându-se o explozie echivalentă cu cea de 100 tone de TNT. Norul radioactiv a contaminat o suprafață de circa 800 km pătrați. Populația a fost evacuată la o săptămână după accident. Locul dezastrului a fost Oziorsk, un oraș secret în perioada URSS care nu figura pe hărți, iar orașul Kishtim este cel mai apropiat oraș cunoscut.
Three Mile Island, SUA, 1979 – Un amestec de echipamente defecte, probleme de proiectare și erori umane au dus la cel mai grav incident de la o centrală americană, topirea parțială a miezului reactorului de gradul cinci. În jur de 140 000 de oameni au fost evacuați.
Windscale, Marea Britanie, 1957 – Gradul patru. Miezul primului reactor britanic a luat foc și s-au înregistrat emisii radioactive. Pare să fi cauzat în jur de 200 de cazuri de cancer.
Toikamura, Japonia, 1999 – Gradul patru. Manevrarea greșită a unei bare de uraniu îmbogățit a dus la moartea a doi muncitori și la iradierea altor 100 de persoane.
Mihama, Japonia, 2004 – Patru muncitori au murit și alții au fost afectați de o scăpare de abur radioactiv dinre-o conductă spartă. Unul din cele trei reactoare ale centralei a fost automat deconectat.
Tsuruga, Japonia, 1981 – Scurgeri de radiație care au afectat aproape 300 de oameni.
Tomsk 7, Rusia, 1993 – O explozie la o fabrică secretă din Siberia a dus la eliberarea unui nor radioactiv.
Cernobîl, Ucraina, 1995 – Cazuri severe de contaminare înregistrate la mutarea combustibilului radioactiv dintr-unul din reactoarele centralei.
Toikamura, Japonia, 1997 – Un experiment care a dus la o explozie și la iradierea a 37 de persoane.
Sursa: bussinemagazin.ro
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”