21:10:42 24.12.2024
Stiri

GALERIE FOTO // Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni, care datează din secole XVII - XVIII, a fost REDESCHISĂ: Sovieticii au transformat lăcașul sfânt cu fresce murale unice în HAMBAR, iar SUA l-au restaurat

Actualitate 29.03.2024 17:14 Vizualizări3392 Autor: Ziarul National
GALERIE FOTO // Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni, care datează din secole XVII - XVIII, a fost REDESCHISĂ: Sovieticii au transformat lăcașul sfânt cu fresce murale unice în HAMBAR, iar SUA l-au restaurat

„Biserica, devenită muzeu, pune Căușeniul pe harta turistică a R. Moldova, dar și a regiunii, mai ales că este singura biserică din republica noastră al cărui interior este în întregime acoperit de picturi”


Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni, monument arhitectural construit în secolele XVII – XVIII, a fost astăzi redeschisă după o renovare capitală. Transformat de puterea sovietică într-un hambar, lăcașul sfânt a fost renovat din temelii grație suportului financiar de peste 800 000 de dolari, oferit de Statele Unite ale Americii. La ceremonia de redeschidere a bisericii au participat mai mulți localnici, dar și oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu, Ambasadorul SUA l Chișinău, Kent D. Logsdon, dar și ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

„Lăcașul, unul dintre cele mai vechi din republică, este un monument unic și a fost restaurat cu finanțare din partea poporului american și contribuția Guvernului nostru. Acesta este cel mai mare proiect de restaurare și conservare a unui monument cultural finanțat de SUA în R. Moldova”, a remarcat Maia Sandu.

Șefa statului a amintit că puterea sovietică a transformat această biserică într-un hambar.

„În pofida trecutului trist, când biserica a fost transformată de autoritățile sovietice în hambar, am reușit să salvăm o mare parte din frescele interioare, post-brâncovenești din secolul al XVIII-lea. Este o veste bună pentru noi toți, dar mai ales pentru locuitorii din orașul Căușeni, istoria și identitatea căruia este strâns legată de acest loc. Biserica, devenită muzeu, pune Căușeniul pe harta turistică a R. Moldova, dar și a regiunii, mai ales că este singura biserică din republica noastră al cărui interior este în întregime acoperit de picturi. Asemenea lăcașe unice ne fac mândri și ne unesc, așa cum uniți au fost în credința în Dumnezeu înaintașii noștri care au ridicat această biserică, noaptea, în ciuda oricăror riscuri”, a punctat Maia Sandu.

CITIȚI și O biserică din R. Moldova, care datează din Evul Mediu, restaurată aproape în totalitate: Ambasada SUA a alocat 800 de mii de dolari

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni a fost ctitorită de către domnitorul Moldovei Grigore Callimachi și mitropolitul Daniil al Proilaviei. Pictura datează din anul 1763 și este opera zugravilor Stanciul Radu și Voicul. Este un monument unic în spațiul est-carpatic prin amplasarea sa sub nivelul solului, fiind semi-îngropată, datorată faptului că localitatea Căușeni făcea parte din raiaua Bugeacului, fiind condusă după legea otomană care impunea ca bisericile să nu se ridice mai sus decât baza acoperișului geamiilor din același ținut și să nu depășească anumite dimensiuni.

În octombrie 2016, a fost anunțat un proiect de restaurare a monumentului, finanțat de către Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Culturală. Proiectul a fost implementat de Centrul de Cercetări Arheologice al R. Moldova și a presupus consolidarea zidurilor și a frescelor.
















Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva unui PSD...

20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md