GALERIE FOTO // „Arena Chișinău”, aproape GATA: Cum arată complexul ridicat într-un an lângă Chișinău
Complexul multifuncțional, „Arena Chișinău”, construit pe un teren de 10 ha în Stăuceni, suburbie a capitalei, este construit în proporție de 98%, dar va fi dat în exploatare abia la finele lunii aprilie 2020.
Premierul Ion Chicu a inspectat astăzi șantierul și a anunțat că, în prezent, se fac pregătiri pentru testarea infrastructurii și echipamentelor care asigură funcționalitatea complexului sportiv. Totodată, aici urmează să fie construit un drum de ocolire.
„Odată cu deschiderea acestui complex, sportivii vor avea ocazia să se antreneze acasă și să-și mențină pregătirea la un nivel înalt. Este foarte important că orășelul sportiv dispune de toată infrastructura și satisface toate necesitățile de pregătire a sportivilor, inclusiv a olimpicilor”, a spus premierul.
Complexul sportiv va dispune de o arenă polivalentă, sală mică pentru competiții, club de tenis, bazin olimpic, aqua park, o piscină deschisă pe timp de vară care iarna se va transforma în patinoar, dar şi de o parcare.
Anterior, guvernarea democrată, care a încheiat contractul de parteneriat public-privat cu o companie din Turcia, a promis că Arena va fi dată în exploatare în ocutombrie 2019.
Recent, procurorii au anunțat că au pornit o cauză penală pe fapte pretins ilegale la realizarea contractului de parteneriat public-privat pentru proiectarea și construcția „Arenei Chișinău”, lângă suburbia Stăuceni a municipiului Chișinău, au audiat în calitate de martori cinci persoane și au efectuat analize în privința a șapte agenți economici și 18 persoane fizice.
În luna august curent, vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a trimis o solicitare la Procuratura Generală și la Centrul Național Anticorupție să afle dacă aceste instituții au deschis vreun dosar penal în cazul „Arenei Chișinău”. Potrivit lui Slusari, proiectul „Arena Chișinău” a fost semnat în detrimentul intereselor statului și riscăm să pierdem un teren de lângă Chișinău în valoare de zeci de milioane de euro.
Slusari a acuzat faptul că, deși obiectivul este construit pe o suprafață de zece hectare, statul a scos din circuitul agricol peste 69 de hectare pentru „Arena Chișinău”. Cele 59 de hectare rămase au fost gajate pentru suma de numai trei milioane de euro, deși costul real ar fi mult mai mare, și statul riscă să piardă pământul.
Ulterior, responsabilii de la Agenția Proprietății Publice arătau că „Arena Chișinău” ar putea costa bugetul de stat mai mult decât cele 43 de milioane de euro anunțate inițial ca investiție în construcția obiectivului. Cei care au pregătit proiectul Arenei nu au prevăzut și lucrările de conectare a acesteia la utilitățile publice.
Ministrul de Externe de la București, Emil Hurezeanu, și Kaja Kallas, discuții despre strategia UE la Marea Neagră, extinderea UE cu R. Moldova și Ucraina și sprijinirea Chișinăului în actuala criză energetică
PLANURI // Investiții de milioane în școli, universități și grădinițe în 2025, alimentație gratuită pentru elevii din clasele a V-a – a IX-a și curriculum nou
NOU // Observatori delegați de MEC în toate clasele ce vor susține examene de absolvire a gimnaziului în 2025, examene evaluate extern la câteva discipline din colegii și centre de examinare dotate cu camere de luat vederi în șase universități