16:09:34 22.11.2024
Stiri

DOC // Găgăuzii AMENINȚĂ că vor BOICOTA alegerile parlamentare și prezidențiale din R. Moldova, dacă președinta Maia Sandu va promulga noul Cod Electoral. Ce i-a nemulțumit pe reprezentanții Adunării Populare a Găgăuziei

Actualitate 07.12.2022 19:22 Vizualizări3402 Autor: Ziarul National
DOC // Găgăuzii AMENINȚĂ că vor BOICOTA alegerile parlamentare și prezidențiale din R. Moldova, dacă președinta Maia Sandu va promulga noul Cod Electoral. Ce i-a nemulțumit pe reprezentanții Adunării Populare a Găgăuziei


Adunarea Populară a Găgăuziei amenință că poporul găgăuz va boicota alegerile parlamentare și prezidențiale, dacă președinta Maia Sandu va promulga noul Cod Electoral al R. Moldova. În opinia aleșilor locali de la Comrat, oficialii de la Chișinău ar fi eliminat drepturile și atribuțiile ale UTA Găgăuzia, în conformitate cu statutul juridic special al regiunii din 1994.

„Prin adoptarea noului Cod Electoral, Parlamentul R. Moldova, contrar cerințelor articolului 111 din Constituția R. Moldova, a adus, de fapt, modificări principalului act normativ care determină statutul autonomiei. Astfel, în mod unilateral s-au nivelat încă o dată drepturile și împuternicirile Găgăuziei. Pentru a evita ca această lege (noul Cod Electoral n.r.) să servească drept sursă de conflict între Chișinău și Comrat, Adunarea Populară a Găgăuziei solicită președintei Maia Sandu să nu promulge documentul. Legea urmează să fie întoarsă Parlamentului, pentru ca să fie adusă în conformitate cu normele internaționale și prevederile Legii cu privire la statutul juridic al Găgăuziei”, se arată în declarația aleșilor din Găgăuzia.

Potrivit sursei citate, Misiunile Consiliului Europei și OSCE în R. Moldova, precum și reprezentanții misiunilor diplomatice acreditate pe teritoriul republicii noastre ar trebui să ceară de la autoritățile statului îndeplinirea „obligațiile legale internaționale privind respectarea drepturilor colective ale poporului găgăuz”.

„Sperăm că această declarație să fie luată în considerare. În cazul ignorării cererilor legitime ale poporului găgăuz, Adunarea Populară a Găgăuziei își rezervă dreptul de a lua decizii politice corespunzătoare, inclusiv neparticiparea locuitorilor autonomiei la alegerile președintelui și deputaților Parlamentului R. Moldova, deoarece nu reflectă interesele poporului găgăuz”, se mai arată în document.

Acum o săptămână, Parlamentul a aprobat, cu 55 de voturi, în lectura a doua noul Cod Electoral al R. Moldova. Proiectul a fost contestat puternic de opoziția prorusă, însă guvernarea susține că documentul era necesar, după numeroasele recomandări făcute de-a lungul timpului, inclusiv de misiunile internaționale de monitorizare a alegerilor, după fiecare scrutin electoral din R. Moldova.

Potrivit noului Cod, numărul membrilor Comisiei Electorale Centrale (CEC) va fi redus la șapte, unul fiind numit de către președintele R. Moldova și câte doi - de către Consiliul Superior al Magistraturii, de către Guvern și, respectiv, de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției.

Printre prevederile noului Cod electoral se numără instituirea unor organe electorale permanente, oferirea de competențe clare CEC pentru monitorizarea finanțării partidelor și campaniilor electorale, clarificarea procedurilor privind depunerea și examinarea contestațiilor electorale etc.

De asemenea, documentul prevede că CEC va putea decide, în baza unor motive obiective, ca votarea în unele secții electorale să fie posibilă pe parcursul a două zile. Acest lucru s-ar putea întâmpla în cazul unor situații excepționale, precum pandemie sau stare de urgență, iar decizia urmează să fie luată de CEC cu cel puțin 25 de zile înainte de ziua alegerilor.

Noul Cod Electoral mai oferă cetățenilor dreptul de a vota atât în baza buletinului sau a buletinului provizoriu de identitate, cât și în baza pașaportului, indiferent de tipul scrutinului, iar validarea mandatelor aleșilor locali va fi efectuată de consiliile electorale de circumscripție, nu de către instanțele judecătorești.

Totodată, referendumurile republicane legislative sau consultative vor putea fi inițiate cu strângerea a 100 de mii de semnături, față de 200 de mii până acum, iar vârsta pentru candidații la funcția de primar a fost micșorată până la 23 de ani.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md