Cinci persoane deferite justiției pentru cauzarea unui prejudiciu de 11 milioane de lei Băncii de Economii
Cinci persoane, printre care și un evaluator al Agenției de Expertiză și Consalting, au fost date pe mâna judecătorilor pentru spălarea banilor în proporții deosebit de mari, escrocherie în proporții mari, dar și dobândirea mai multor credite prin înșelăciune, acțiuni soldate cu cauzarea prejudiciului material estimat la 11 milioane de lei.
Procuratura Anticorupție anunță că a trimis în instanța de judecată cauza penală în care cei cinci sunt învinuiți că au dobândit prin înșelăciune credite de la „Banca de Economii” SA.
„În rezultatul efectuării urmăririi penale, s-a stabilit că evaluatorul unei Agenții de Expertiză și Consalting, care activează până în prezent, fiind în complicitate cu administratorul și fondatorul unei companii, urmărind scopul dobândirii creditului prin înșelăciune de la „Banca de Economii” SA, a întocmit Raportul de evaluare a unei construcții comerciale nefinisate din în mun. Chișinău în care a indicat nejustificat valoarea de piață de patru ori mai mică. În continuare, administratorul și fondatorul companiei în cauză, precum și alte șase persoane în privința cărora în prezent sunt desfășurate acțiuni procesuale, prezentând raportul indicat mai sus, au dobândit prin înșelăciune de la „Banca de Economii” SA, Filiala nr.1 Chișinău, un credit în mărime de 42 500 000 de lei, care nu a fost restituit, cauzând instituției financiare un prejudiciu în proporții deosebit de mari”, explică Procuratura Anticorupție.
Acuzatorii adaugă faptul că, ulterior, aceste persoane au dobândit, în perioada lunii decembrie 2011, de la „Banca de Economii” SA, alte 4 400 000 de lei pe care le-au transferat pe conturile mai multor companii pentru a le deghiza originea ilicită.
Învinuiții nu și-au recunoscut vina, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. În privința a doi învinuiți care s-au eschivat de la organul de urmărire penală, a fost aplicat procedeul procesual privind finalizarea urmăririi penale în lipsa acestora.
Dacă vor fi găsite vinovate, cele cinci persoane riscă închisoare de până la 12 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani (în cazul art. 190 alin.(5) din Cod penal), amendă de la 92 500 la 167 500 de lei sau cu închisoare de la 2 la 6 ani (în cazul art. 238 din Cod penal) și închisoare de la 5 la 10 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de 650 000 la 800 000 lei sau cu lichidarea persoanei juridice (în cazul art. 243 alin.(3) lit.b) din Cod penal).
Totodată, în scopul garantării executării pedepsei amenzii, recuperării prejudiciului și eventualei confiscări speciale, a fost aplicat sechestru asupra bunurilor în limita sumei de 300 000 de lei, deținute cu drept de proprietate de către unul dintre învinuiți.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România