Furnizorii și distribuitorii de servicii media audiovizuale au încasat amenzi de peste 3,1 milioane de lei în 2023
Consiliul Audiovizualului (CA) a aplicat, pe parcursul anului 2023, amenzi în sumă de 3 140 500 de lei furnizorilor și distribuitorilor de servicii media audiovizuale pentru încălcări ale legislației audiovizuale.
Președinta CA, Liliana Vițu, a declarat astăzi, de la tribuna Parlamentului, unde a prezentat raportul de activitate a instituției pentru anul trecut, că suma este mai mare decât cea din 2022, când posturile de radio și televiziune au fost amendate cu 2,340 de milioane de lei.
CA s-a preocupat de informarea corectă a publicului din R. Moldova și de producerea de conținut local de către posturile de radio și cele 42 de posturi de televiziune active, a spus președinta CA.
„Controalele au arătat că o jumătate din serviciile media active nu au destul conținut local, așa cum cere legislația audiovizuală. În anumite cazuri, a fost atestată o activitate concertată din partea unor servicii media audiovizuale, fapt ce a trezit bănuieli rezonabile de concentrare mediatică și de practici ce pot limita concurența loială. În același timp, rapoartele de monitorizare au arătat că mai multe servicii media au reușit nu doar să respecte cotele prevăzute de legislație, ci chiar să își sporească semnificativ volumul de producție locală”, a declarat Liliana Vițu.
Pentru protejarea spațiului audiovizual național, în vederea combaterii dezinformării și a discursului de ură, CA a sancționat patru cei mai mari distribuitori de servicii media care au retransmis postul de televiziune „Союз”, ce difuza știri din Federația Rusă cu mesaje de susținere a invaziei și agresiunii militare asupra Ucrainei, interzise prin legislație.
„În regiunea găgăuză, în cadrul acțiunilor de control ale CA, a fost documentată activitatea fără actele permisive desfășurată de două companii. Acestea retransmit programe audiovizuale cu conținut informativ și informativ-analitic din Federația Rusă și Belarus, precum și serviciul media de televiziune „Первый народный” fără licență de emisie eliberată de autoritatea de reglementare. CA a aplicat gradual sancțiunile prevăzute de legea specială și a sesizat autoritățile statului în această privință”, a mai spus șefa CA.
Opoziția prorusă din Parlament a acuzat Consiliul Audiovizualului că ar servi intereselor guvernării, nu ale cetățenilor, instituția fiind „incapabilă să asigure echitate și independență în domeniul audiovizualului”.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a apreciat activitatea CA din anul 2023, accentuând că aceasta a reușit să facă regulă pe piața media audiovizuală.
Raportul de activitate al Consiliului Audiovizualului pentru anul 2023 a fost aprobat cu 55 de voturi.
Parlamentul i-a recomandat Consiliului Audiovizualului să întreprindă măsurile necesare pentru protejarea spațiului informațional național, evaluarea cazurilor de dezinformare în conținuturile audiovizuale și monitorizarea furnizorilor de servicii media pentru a asigura informarea corectă a opiniei publice, inclusiv în contextul desfășurării în toamna anului curent a scrutinelor electorale.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani