Furnizorii de servicii publice din R. Moldova, obligați să-și ia măsuri de securitate cibernetică pentru a spori reziliența infrastructurii naționale
Furnizorii care oferă servicii la nivel național de importanță critică, în domenii precum sănătate, energetică, transport, sectorul bancar, serviciile poștale și de curierat, gestionarea deșeurilor, apă și canalizare, siguranța alimentelor etc. vor fi obligați prin lege să implementeze măsuri de asigurare a securității cibernetice.
Comisia parlamentară pentru securitate națională, apărare și ordine publică a acceptat astăzi proiectul de lege elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării care prevede acest lucru și îl va propune spre dezbateri în plenul Parlamentului.
Modificarea cadrului legal în conformitate cu prevederile Legii privind securitatea cibernetică va avea impact asupra modului în care entitățile publice și private gestionează riscurile cibernetice, asigurând o mai bună protecție împotriva amenințărilor cibernetice și sporirea rezilienței infrastructurii naționale.
Potrivit autorilor proiectului de lege, mai multe sectoare din R. Moldova sunt supuse în prezent amenințărilor cibernetice, motiv pentru care este necesară sporirea securității rețelelor și a sistemelor informaționale la nivel național.
Totodată, inițiativa legislativă prevede majorarea salariilor pentru angajații Agenției pentru Securitate Cibernetică.
Menționăm că acest proiect de lege a fost elaborat cu suportul proiectului „Asistență rapidă Republicii Moldova în domeniul securității cibernetice”, finanțat de Comisia Europeană.
Editorial // BEM și fata popii
Editorial // Despre porci și țări, și oameni
Editorial // Meteorologul Rogozin