FUNERALII // Miting de doliu la Palatul Național „Nicolae Sulac”: Scriitorul Spiridon Vangheli este condus luni pe ultimul său drum
Îndrăgitul scriitor pentru copii, Spiridon Vangheli, care a decedat vineri, la vârsta de 92 de ani, va fi petrecut luni, 24 iunie, pe ultimul său drum.
Corpului neînsuflețit al scriitorului Spiridon Vangheli a fost depus în seara zilei de ieri la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” din centrul Chișinăului, unde a avut loc serviciul divin și o slujbă de pomenire.
În dimineața zilei de luni, cortegiul funerar se va deplasa de la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” la Palatul Național „Nicolae Sulac”.
CITIȚI și Spiridon Vangheli, supranumit „tatăl lui Guguță”, s-a stins din viață la vârsta de 92 de ani. Rodica Contu Vangheli, fiica scriitorului: „Pentru mine nu a fost un simplu om, a fost un univers”
Aici, de la ora 10.00 până la 11.30 va avea loc ceremonia funerară, iar ulterior, până la 12.15 - mitingul de doliu.
Ulterior, către ora 12.30, cortegiul funerar se va deplasa spre Cimitirul Central de pe strada Armenească din Chișinău.
Amintim că președinta Maia Sandu a decretat ziua de luni, 24 iunie, ci de doliu național „în semn de tristețe și pentru a-i aduce un omagiu scriitorului Spiridon Vangheli”.
CITIȚI și Zi de DOLIU NAȚIONAL pe 24 iunie, când va fi înmormântat Spiridon Vangheli: „Întreaga sa viață a făcut literatură mare pentru cei mici”; „Vă mulțumim că ne-ați primit grămăjoară sub Cușma lui Guguță”
Potrivit Uniunii Scriitorilor din Moldova, „prin dispariția lui Spiridon Vangheli, literatura română pentru copii suferă o grea, irecuperabilă pierdere”.
Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți, în prezent raionul Râșcani. După absolvirea Institutului Pedagogic de Stat „Ion Creangă”, a lucrat ca profesor școlar, apoi redactor la editurile „Cartea Moldovenească” și „Lumina”.
A debutat editorial în 1962 cu placheta „În țara fluturilor”, urmată de un număr impresionant de volume, precum: „Soarele” (1963), „Băiețelul din coliba albastră” (1964, 1990), „Balade” (1966), „Isprăvile lui Guguță” (1967), „Ministrul bunelului” (1971), „Columb în Australia” (1972), „Primiți urătorii?” (1975), „Guguță-căpitan de corabie” (1979), „Steaua lui Ciuboțel” (1981), „Calul cu ochi albaștri” (1981), „Privighetoarea” (1985), „Scrieri alese” (1985), „Pantalonia – țara piticilor” (1989), „Ghiocica” (1991), „Guguță și prietenii săi” (1994), „Tatăl lui Guguță când era mic” (1999), „Copii în cătușele Siberiei” (2001), „Taina inelului” (2003) și altele. În 2006, a realizat un proiect de proporții – „Carte de citire și gândire” pentru clasele I-IV, în patru volume.
Cărțile sale „Isprăvile lui Guguță” și „Steaua lui Ciuboțel” au fost traduse în zeci de limbi, înregistrând tiraje de milioane de exemplare.
În 1990, a semnat, împreună cu poetul Grigore Vieru și pictorul Lică Saiunciuc, primul Abecedar editat cu grafie latină.
A tradus din poezia universală pentru copii: „Iepurașul albastru” (1968), „Fetița din Hiroshima” (1981), „Peter Pan și Wendy” de James Barrie (1975, 1988) și „Pepi Cioraplung” de Astrid Lindgren (1973, 1984).
Pentru activitatea sa, Spiridon Vangheli a fost distins cu numeroase premii și distincții din țară și străinătate, precum Diploma Internațională de Onoare „Andersen”, „Ordinul Republicii”, Premiul de Stat al RSSM, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române; a deținut titlurile onorifice „Maestru al Artei” și „Scriitor al Poporului”.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”