Fundația Gas Natural Fenosa a lansat, la Chișinău, „Rețelele electrice inteligente”
PREMIERĂ // Fundația Gas Natural Fenosa a lansat, în cadrul unei atmosfere calde, cartea „Rețelele electrice inteligente”, care este considerată de experți ca fiind un suport informațional foarte important în domeniu
Lansarea cărții „Rețelele electrice inteligente” a avut loc pe 8 octombrie, într-un cadru festiv, publicația fiind editată în limba română și oferită de către Fundația Gas Natural Fenosa, în cadrul unui proiect realizat, în premieră, în Republica Moldova.
Fundația Gas Natural Fenosa a fost reprezentată de Manuel Beguer i Mayor, coordonator de proiecte internaționale, care a impresionat întreg auditoriul cu discursul său, pregătit special pentru acest eveniment și rostit în limba română, manifestându-și astfel respectul pentru poporul și cultura R. Moldova. „Această valoroasă lucrare, semnată de un grup din trei autori spanioli, cercetători în domeniul electric, reprezintă o expunere exhaustivă a sistemului electric spaniol și a posibilităților acestuia, inclusiv sub aspectul tranziției spre rețelele inteligente. Astfel, rețelele electrice inteligente semnifică utilizarea profundă a tehnologiilor informaționale și a telecomunicațiilor în modelul energetic pentru a controla mai bine, a garanta furnizarea, a îmbunătăți rapiditatea serviciului, a redistribui consumul, a organiza depozitarea, a economisi energia electrică și a face posibilă integrarea energiilor renovabile și cogenerarea”, a declarat reprezentantul Fundației Gas Natural Fenosa într-o română impecabilă.
Manuel Beguer i Mayor a dat asigurări că proiectele Fundației Gas Natural Fenosa vor avea continuitate în R. Moldova, acest eveniment reprezentând un început frumos.
Președintele Gas Natural Fenosa Moldova, Silvia Radu, a subliniat că cei 14 ani de activitate a companiei energetice spaniole în R. Moldova au fost marcați de implementarea, în premieră, prin intermediul investițiilor substanțiale, a unor tehnologii și sisteme, care au impulsionat semnificativ dezvoltarea sectorului. La rândul său, country manager Gas Natural Fenosa în R. Moldova, Jose Luis Gomez Pascual, a făcut o paralelă între posibilitățile actuale de management operativ al sistemului energetic și cele ale domeniului telecomunicațiilor, care sunt mult mai largi și a menționat că implementarea elementelor conceptului rețelelor inteligente va oferi un mare avantaj în acest sens domeniului energetic. El și-a exprimat satisfacția că, prin intermediul acestei cărți, Spania acordă un suport informațional și didactic considerabil domeniului energetic din R. Moldova, aflat acum într-un proces de modernizare și ajustare la standardele internaționale din domeniu.
Unul din autorii cărții, Rafael Cossent Arin, prezent la lansarea ei în R. Moldova, a făcut o succintă prezentare a conținutului lucrării și și-a exprimat speranța că aceasta va fi utilă specialiștilor moldoveni. Profesori universitari și doctori în științe tehnice au menționat că actualii studenți de la Facultatea de Energetică vor putea folosi această lucrare în calitate de material didactic pentru a se pregăti ca, într-un viitor nu foarte îndepărtat, să poată aplica aceste cunoștințe în practică, implementând elementele rețelelor electrice inteligente în Republica Moldova.
La festivitatea consacrată acestui eveniment au participat funcționari publici, conducători și reprezentanți ai instituțiilor și agențiilor responsabile de dezvoltarea sectorului energetic, reprezentanți ai mediului academic și universitar din domeniul energetic, ai Academiei de Științe a Republicii Moldova, biblioteci științifice, instituții de învățământ superior, colegial și profesional cu profil energetic, precum și numeroase companii ce activează în domeniul electric.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România