Un nou PERICOL pentru R. Moldova. Fumul RADIOACTIV de la Cernobîl a ajuns pe teritoriul unei alte țări. R. Moldova și România, pe lista celor mai VULNERABILE state
Lupta cu incediile de pădure de la Cernobîl continuă, iar experții de la NASA Earth Observatory atrag atenția asupra fumului care s-a extins deja în mai multe zone ale Belarusului. În contextul extinderii fumului care este toxic, întrucât pădurea din Cernobîl a păstrat urme de cenușă de la accidentul nuclear din 1986, specialiștii atrag atenția asupra vulnerabilității mai multor state din Estul Europei.
Sute pompieri au fost detașați pentru a lupta împotriva focurilor care s-au apropiat periculos de locul cunoscutului dezastru nuclear din 1986. Autoritățile se tem că incendiile ar putea ajunge la vehicule abandonate la fosta uzină și vor provoca explozii puternice răspândind fumuri toxice în toată țara și în regiunea largă, potrivit Daily Express.
Țările europene cele mai vulnerabile în contextual extinderii fumului sunt: Polonia, Belarus, R. Moldova, România, Ungaria și Slovacia.
Kateryna Pavlova, reprezentant al pompierilor, a avertizat că situația este departe de a fi controlată.
„Momentan, nu putem spune că focul este ținut sub control.”
Fumul a ajuns în Balarus, la 400 de kilometri de capitala Minsk
Filmările aeriene realizate săptămâna trecută au arătat un fum peste capital Ucrainei, Kiev, iar Observatorul Pământului NASA a declarant recentcă fumul de la focuri a ajuns deja și în Belarus.
300 de pompieri cu 85 de autospeciale, 3 avioane Antonov AN-32P şi 2 elicoptere MI-8 se află la Cernobîl. 250 de tone de apă au aruncat avioanele şi elicopterele deasupra incendiilor.
Incendiul de vegetație a izbucnit pe 4 aprilie, iar autorităţile au reținut un bărbat de 27 de ani care a declanțat incendiul vrând să ardă niște gunoaie.
Centrala de la Cernobîl este izolată în urma accidentului nuclear din 1986.
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”