FUGARII // Modificarea din legislație care ar permite judecarea potențialilor infractori în lipsa acestora a trecut de primul vot al Parlamentului: „Multe dintre aceste personaje și-au găsit refugiul în diferite țări și continuă să trăiască în lux”
Instrumentarea cauzelor penale ar putea fi făcută în lipsa persoanei, în cazul în care aceasta se eschivează deliberat de la urmărirea penală sau de la procesul de judecată.
Mecanismul care va oferi această posibilitate a fost aprobat astăzi în prima lectură în Parlament, cu votul a 78 de deputați.
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, le-a spus deputaților că documentul vizează procedura de punere sub învinuire în lipsa persoanei, precum și judecarea cauzei în lipsa inculpatului, pentru cazurile în care persoana se sustrage de la urmărirea penală sau se eschivează de la participarea la procesul de judecată.
Inițiativa legislativă care va debloca activitatea procurorilor propune și confiscarea bunurilor vizate în cauzele respective, dacă acest lucru va fi prevăzut în sentința de condamnare.
„Astfel, va fi posibila deblocarea dosarelor penale, care ani de zile nu pot fi instrumentate și finalizate din cauză că persoanele vizate ignoră, intenționat și abuziv, acțiunile organelor de drept. Multe dintre aceste „personaje” arhicunoscute, asupra cărora planează bănuieli rezonabile că ar fi prejudiciat statul și ar fi furat banii cetățenilor noștri, și-au găsit refugiul în diferite țări și continuă să trăiască în condiții de lux. Asta în timp ce procurorii și judecătorii așteaptă ca acestea să se prezinte în instanță pentru a finaliza examinarea cauzelor, iar cetățenii așteaptă pedepsirea lor și confiscarea bunurilor adunate ilegal. Este de la sine înțeles că aceste persoane nu se vor prezenta benevol în fața organului de urmărire penală sau a instanței de judecată. De aceea, am venit cu propunerea de a ajusta cadrul normativ astfel încât, în anumite situații, să fie posibilă instrumentarea cauzelor penale în lipsa persoanei, precum și confiscarea bunurilor, dacă această măsură va fi prevăzută în sentința de condamnare”, a declarat ministrul Litvinenco.
Persoana condamnată în lipsă va putea solicita reluarea cauzei penale, dacă va depune personal sau prin intermediul unui apărător o cerere în acest sens către organele competente, garantându-se, astfel, dreptul la un proces echitabil și dreptul de a se apăra.
Sergiu Litvinenco a adăugat că, până la adoptarea proiectului în lectură finală, autoritățile vor solicita expertiza Consiliului Europei.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania