02:16:48 04.04.2025
Stiri

Ftalații din produsele de zi cu zi, legați de probleme de dezvoltare neurologică la sugari, arată un studiu recent

TOP 03.04.2025 07:30 Vizualizări648
Ftalații din produsele de zi cu zi, legați de probleme de dezvoltare neurologică la sugari, arată un studiu recent

Cercetătorii au descoperit că expunerea în uter la ftalați este asociată cu modificări ale metabolismului neurotransmițătorilor și aminoacizilor responsabili de maturizarea creierului, conform unui studiu recent publicat în revista Nature Communications.

Acest raport este primul care folosește metabolomica nețintă – studiul tuturor moleculelor mici dintr-un sistem biologic – pentru a corela expunerea la ftalați a mamei cu metaboliții unui nou-născut și dezvoltarea neurologică ulterioară, a explicat dr. Donghai Liang, autorul principal al studiului.

„Acesta este un pas important către o mai bună înțelegere a influenței expunerilor prenatale la substanțe chimice asupra dezvoltării moleculare a nou-născuților”, a declarat Liang, profesor la Universitatea Emory din Atlanta.

Introuși în anii 1920, ftalații sunt substanțe folosite pentru a face materialele plastice mai flexibile, fiind răspândite în produse din policlorură de vinil, dar și în bunuri de îngrijire personală. Acești compuși sunt perturbatori endocrini asociați cu diverse probleme de sănătate, inclusiv obezitate infantilă și probleme cardiovasculare.

Studiul, realizat pe mame și nou-născuți înscriși în Atlanta, între 2016 și 2018, a identificat niveluri mai scăzute de tiroxină și tirozină la cei expuși la ftalați în uter, ceea ce ar putea determina o susceptibilitate crescută la probleme neurodezvoltare și variate afecțiuni psihologice.

De asemenea, expunerea prenatală la ftalați a fost corelată cu scăderea nivelului de triptofan și dereglarea neurotransmițătorului serotonină, influențând negativ dispoziția, somnul și răspunsul la stres.

Studiul avansează argumentul necesității schimbărilor, prin interzicerea ftalaților sau dezvoltarea unor materiale sigure și aduce în atenție riscurile utilizării continue a acestor substanțe în produse uzuale. Experții sugerează evitarea recipientelor de plastic la microunde și utilizarea alternativelor sigure, precum sticla sau oțelul inoxidabil, pentru a reduce expunerea la aceste substanțe periculoase. Adaptarea practicilor zilnice, cum ar fi utilizarea produselor de îngrijire etichetate „fără ftalați” și menținerea unei bune ventilări a locuinței, poate contribui și ea la reducerea riscurilor asupra sănătății.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte