Frumosul, ca pasiune: Ce reușește să facă o meșteriță de la Vulcănești
Îndeletnicire // Își câștigă bucățica de pâine din artă
„Unde-i unul nu-i putere, unde-s doi, puterea crește”. Acesta este mottoul de care se conduce în viață Iulia Jantuan din Vulcănești. De mică este pasionată de arta frumosului, pentru că asta a „prins” de la mama, bunica și mătuși, iar când a născut o fetiță, s-a gândit că nu are ce-i transmite drept moștenire ceva mai de preț ca dragostea față de frumos. Așa că, și-a suflecat mânecile și s-a apucat de lucru. A adunat în jurul ei mai mulți meșteri de artizanat și au deschis un centru unde fiecare persoană care dorește ceva deosebit, dar nu știe ce, vine la ei.
Ii și catrințe de la Vulcănești
„Avem tot ce este legat de meșteșugul popular. Facem ii, catrințe, țoale, flori decorative, panouri decorative, pături tricotate manual etc. Vine clientul și ne spune că vrea ceva deosebit, dar nu știe ce. Avem designeri personali, discutăm și realizăm împreună modelul preferat al clientului. Nu pleacă nimeni nemulțumit de comandă”, ne spune zâmbind meșterița.
Și cum cerere este, trebuia să apară și ofertele pe măsură și pe gustul clientului, dar pentru că bani erau cam puțini, meșterița a aplicat la un proiect european, a obținut un grant, iar de banii câștigați a cumpărat un aparat care printează pe țesătură.
„De fapt, toți banii pe care i-am câștigat au fost utilizați pentru procurarea utilajului necesar. Am cumpărat și tehnică specială pentru brodat, alte ustensile de care avem nevoie în lucru. Trebuie să progresăm, iar pentru asta este nevoie de investiții pe măsură”, ne spune Iulia Jantuan.
„Descoperim R. Moldova și oamenii talentați”
Orice persoană care poate broda, croșeta sau poate să facă ceva deosebit este chemată să facă parte din echipa creată de meșterița de la Vulcănești. „Aici își găsește loc fiecare om de creație”, ne spune Iulia Jantuan.
„Avem meșteri care locuiesc chiar la Moscova, Federația Rusă. Primește comanda, o execută, ne-o trimite nouă aici și o realizăm. Ca să știți, prin acest proiect descoperim și R. Moldova, și oamenii talentați care trăiesc aici, dosiți undeva pe la sate. Avem meșteri în toate colțurile țării. Nu au calificarea de meșter popular, dar îi scoatem din anonimat și îi promovăm, ca să se facă cunoscuți prin lucrările lor”, adaugă creatoarea.
Expoziție cu lucrările meșterilor
Nu au bani pentru promovarea rodului muncii lor. Totul se rezumă „de la om la om” și la ceea ce pot demonstra în cadrul unor expoziții tematice.
„Chiar și așa, nu ne plângem de comenzi. Avem de tot felul. Acum se întreabă foarte bine săpunul hand-made. După o expoziție care a avut loc în timpul iernii, s-au comandat mai multe lucrări croșetate. Avem comenzi și de ii, de toate. Ceea ce este important la noi e că meșterul are toți banii din comanda pe care o îndeplinește. La centru plătește ceva simbolic, bani care sunt cheltuiți pentru întreținerea centrului, drum etc.”, ne dezvăluie secretul din casă meșterița de la sud.
Ajutată de familie
Cu toate că este mereu ocupată și are mai puțin timp pentru familie, cei care o înconjoară o susțin în tot ceea ce face.
„Am un soț foarte indulgent și se implică și el în această îndeletnicire a mea. Fetița e mai mult cu partea de promovare a „Casei Dorului”, așa cum am numit acest centru, băiatul e cu designul, dar se implică și în executarea lucrărilor. Numai că îmi cam tremură inima când îi las în mână să coase pe ceva un nasture care știu că face cam scump, dar îl încurajez, pentru că îi place ceea ce face și, până la urmă, unde o să se învețe dacă nu la mama”, zâmbește doamna Iulia.
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”
Adrian Dupu, vot la Chișinău pentru prezidențialele din România: „Am votat cu gândul la R. Moldova, pentru că îmi doresc un președinte care să iubească și R. Moldova la fel de mult cum iubește România, care a demonstrat că îi pasă de R. Moldova”