Fructul care PROTEJEAZĂ inima și stomacul


Aflate în topul celor mai consumate fructe la nivel mondial, bananele sunt foarte bogate în nutrienţi şi au o mulţime de beneficii pentru sănătate.
În medie, o banană are circa 100 de calorii și conține un număr sporit de vitamine, printrecare vitamina A, B6, C, niacină, riboflavină, mangan, magneziu, potasiu, fier, acid folic, fibre, proteine, triptofan, citolcină etc. Important este faptul că bananele nu conţin grăsimi, colesterol sau sare.
Aceste fructe contribuie la reglarea tranzitului intestinal şi la reducerea arsurilor la stomac.
Bananele au capacitatea miraculoasă de a proteja stomacul de afecţiuni grave, precum ulcerul. Astfel, compuşii săi creează un strat protector în interiorul stomacului care limitează efectele nocive ale acidului clorhidric şi, în plus, secretă inhibitori de protează care ajută la eliminarea bacteriilor responsabile de apariţia ulcerului.
Unul dintre nutrienţii care abundă în banane este potasiul. În medie, un adult are nevoie zilnic de circa 4700 mg de potasiu, iar o banană mijlocie furnizeaza aproximativ 10% din acest necesar. Potasiul previne pierderea depozitelor de calciu de la nivelul oaselor, reducând astfel riscul instalării osteoporozei, o afecţiune comună în rândul femeilor ajunse la vârsta menopauzei, scrie eva.ro.
Tot potasiul are rolul de a regla tensiunea arterială, contribuind la menţinerea sănătaţii sistemului cardiovascular. Acestui nutrient i se alătura fibrele, vitamina C şi vitamina B6, toate având, la rândul lor, rolul de susţinere a bunei funcţionări a inimii.
Studiile au demonstrat că pacienţii diagnosticaţi cu diabet de tip 1 beneficiază de pe urma dietelor bogate în fibre, întrucât acestea contribuie la reglarea glicemiei, în timp ce, în cazul pacienţilor cu diabet zaharat de tip 2, acest fel de alimentaţie determină scăderea glicemiei şi reglarea nivelurilor de lipide şi insulină.









































































