10:41:31 22.11.2024
Stiri

FRUCTELE care cresc pe toate drumurile conţin antioxidantul perfect care ne prelungeşte viaţa

Știri 28.05.2018 11:40 Vizualizări2683 Autor: Ziarul National


FRUCTELE care cresc pe toate drumurile conţin antioxidantul perfect care ne prelungeşte viaţa sursa: google.ro

Dudele, fructele care nu se vând în piaţă şi pe care, vreme de ani buni, trecătorii le-au călcat în picioare, sunt o sursă de sănătate ignorată. „Murele de copac“ au efecte uimitoare pentru organism, datorită conţinutul mare de vitamine şi minerale.

Dudele, banalele fructe care cresc în copacii de la marginea drumului, au beneficii nebănuite pentru sănătate. Fructele de culoare mov, roşie sau albă sunt bogate în vitamine şi minerale care contribuie la menţinerea sănătăţii organismului, la protejarea împotriva bolilor şi chiar la tratarea anumitor afecţiuni.

Dudul, originar din China, a ajuns pe meleagurile româneşti în urmă cu câteva sute de ani. A fost cultivat, iniţial, doar pentru frunzele care constituiau hrana viermilor de mătase. Dudele sau agudele, căzute de cele mai multe ori pe marginea drumului şi călcate în picioare de trecători, nu s-au numărat printre fructele preferate de sezon.

Fructele de dud se coc la începutul verii şi au dimensiunea unor mure, de aici şi denumirea populară a dudelor care mai sunt cunoscute drept „mure de copac”. Nu s-au găsit niciodată pe tarabele din piaţă, ele fiind, practic, la îndemâna trecătorilor care le-au putut aduna direct din pomii de pe stradă.

De când moda „bio” a prins teren şi în România şi în magazinele de profil banalele dude au apărut ambalate ca produse uscate, cu beneficii pentru sănătate, la preţuri piperate, fructele au început să devină atractive pentru români şi chiar recomandate de medici.

Fructele de dud conţin vitamina C şi vitaminele A şi E, acid folic şi betacaroten. Sunt bogate în grupul de vitamine B, vitamina K şi în minerale precum calciu, fosfor, fier, magneziu, potasiu şi mangan.

„Dudele sunt o adevărată sursă de sănătate, aflată la îndemâna oricui. Cea mai mare importanţă a fructelor este conţinutul bogat în antioxidanţi precum resveratrolul. Acesta este un antioxidant cu efect benefic asupra celulelor, care previne îmbătrânirea. În plus, au în compoziţie multe vitamine şi din acest motiv consumarea lor nu poate aduce decât beneficii”, spune medicul de familie Radu Bulumac.

Conţin cel mai puternic antioxidant natural

Culoarea închisă a fructelor demonstrează conţinutul mare de antioxidanţi. „Dudele conţin şi antocianină, un antioxidant puternic recunoscut pentru beneficii în afecţiunile neorologice” , mai spune medicul.

Resveratrolul din compoziţia dudelor este considerat cel mai puternic antioxidant natural. Studiile efectuate de cercetători au arătat că resveratrolul protejează împotriva alterării vaselor de sânge. Graţie antioxidanţilor din compoziţie, fructele de dud sunt aliat în lupta cu cancerul, afecţiunile neurologice, diabetul şi infecţiile bacteriene.

Benefice pentru sânge

Se spune despre dude că ajută la prevenirea formării de cheaguri de sânge și scad riscul bolilor de inimă. Mineralele conţinute de dude ajută la reglarea tensiunii şi a bătăilor inimii. Conţinutul de fier din fructe ajută la detoxifierea sângelui, previne anemiile şi este benefic pentru menţinerea sănătăţii ficatului.

Ajută sistemul imunitar

Vitamina C şi flavonoizi din compoziţia fructelor de dud ajută la întărirea sistemului imunitar şi protejează organismul împotriva răcelilor şi infecţiilor.

„Ca orice alte fructe care sunt bogate în vitamina C, dau un plus de rezistenţă organismului în lupta cu infecţiile”, susţine medicul de familie Radu Bulumac. Potasiul şi manganul din compoziţie au, de asemenea, efecte benefice pentru imunitate.

Energizante naturale

Dudele sunt considerate fructele perfecte pentru micul dejun , datorită antioxidanților şi vitaminelor care vor asigura necesarul de energie pentru întreaga zi. Fructele sunt adevărate energizante naturale, fiind recomandate sportivilor nu numai pentru faptul că ajută la creşterea rezistenţei la efort, ci şi pentru creşterea masei musculare.

Studiile au arătat că dudele ajută la tonifierea musculaturii şi în timp, un consum regulat şi semnificativ de dude poate duce chiar şi la creşterea masei musculare.

Îmbunătăţesc vederea şi auzul, protejează creierul

„Vitaminele A şi E şi antioxidanţii din dude ajută la menţinerea sănătăţii ochilor. Conţin betacaroten şi luteină care protejează vederea”, mai spune medicul.

În ţara de origine a dudului, China, fructele uscate sunt folosite pentru ceai şi se consideră că au efect benefic nu numai pentru vedere, ci şi pentru auz. Tot aici s-au efectuat studii legate de beneficiile dudelor pentru buna funcţionare a creierului. S-a constat că fructele ajută la combaterea stresului şi la o mai bună concentrare.

Bune pentru creşterea părului

Sucul din fructele de dud este folosit pentru prevenirea căderii părului. În ţara de origine, chinezii folosesc sucul rezultat din stoarcerea fructelor pentru masarea scalpului.

Metoda naturistă a dat rezultat şi împotriva firelor albe.

Combat constipaţia

Fructele de dud sunt recomandate persoanelor care suferă de constipaţie. Cele mai indicate sunt, potrivit specialiştilor, dudele de culoare închisă. „Persoanele care suferă de constipaţie pot consuma dimineaţa, pe stomacul gol, 100-150 de grame de dude de culoare închisă. Este un laxativ natural cu efect benefic în combaterea constipaţiei”, mai spune medicul de familie.

Indicate în diete

Dudele nu au zaharuri şi nu conţin vitamine care să dezvolte pofta de mâncare. 100 de grame de dude înseamnă 57 de calorii şi fructele sunt recomandate în regimurile de scădere în greutate.

Bune pentru acnee

Aceleaşi fructe au beneficii nebănuite în domeniul cosmetic. Banalele dude se pot transforma într-o mască de ten naturală, aflată la îndemâna oricui. Masca din fructe de dud ajută la reducerea ridurilor, hidratează pielea şi tratează acneea.

Specialiştii recomandă folosirea fructelor deschise la culoare pentru a evita pătarea tenului.

Cum pot fi consumate

Fructele de dud pot fi consumate ca atare, direct din copac, după ce au fost spălate în prealabil. O cură de detoxifiere cu dud presupune consumarea a 100 de grame de fructe dimineaţa, pe stomacul gol timp de zece zile. Din dude se poate obţine suc prin stoarcerea fructelor.

Siropul din dude se obţine dintr-o cană plină cu dude , două ceşti de zahăr şi un litru de apă. Amestecul se fierbe în clocot şi după răcire se poate îmbutelia ermetic pentru a fi păstrat mai mult timp.

Din frunzele dudului se poate face ceai, recomandat în tratarea diabetului, a gastritei şi a ulcerului gastric şi duodenal.

Sursa: adevarul.ro

Stiri relevante
14.09.2015 08:00 2984 Cum să ne PROTEJĂM de boli grave!
02.10.2014 11:20 2660 O sursă bogată de antioxidanți

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md