FRAUDE // Examenele de absolvire a gimnaziului, monitorizate strict în opt raioane: Circa 400 de voluntari detașați în fiecare zi de examen și lucrări evaluate centralizat de către specialiști desemnați de MEC
Reguli noi la examenele de absolvire a clasei a IX-a în opt raioane din R. Moldova în care se copiază! Este vorba despre 190 de instituții de învățământ din raioanele Briceni, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Drochia, Dubăsari, Rezina și Șoldănești, unde a fost identificat un decalaj semnificativ între notele de la Bacalaureat și cele de la absolvirea gimnaziului.
„Am constatat anumite discrepanțe care indică, la nivelul anumitor raioane, elemente de fraudă sistemică ce trebuie combătute și eliminate din sistem. Am observat că în anumite raioane avem o pondere foarte mare a copiilor care obțin rezultate foarte bune la examenul de absolvire a gimnaziului, note între 8 și 10, în același timp, în aceleași raioane aceiași copii obțin rezultate extrem de mici la Bacalaureat”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, în cadrul unei conferințe de presă.
Lilia Ivanov, directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, a prezentat în cadrul evenimentului rezultatele unei evaluări, care au scos la iveală raioanele în care se trișează la examene.
De exemplu, în raionul Cimișlia, aproape 10% din elevii care au absolvit gimnaziul în anul 2019 au primit note de 9 și 10 la examenul de matematică, în timp ce aceiași elevi nu au mai avut nicio notă de 9 și 10 peste trei ani, în 2022, la Bacalaureat. Totodată, deși rata de promovare a examenelor de absolvire a gimnaziului a fost de 100%, aproape 28% nu au susținut ulterior BAC-ul.
Și în raionul Șoldănești au fost peste 20% de elevi cu note de 9 și 10 la absolvirea gimnaziului, iar la Bacalaureat nu au avut nicio notă de 10, în timp ce nota 9 au obținut 2,86% din aceiași elevi. În acest raion, 17% au picat BAC-ul în 2022, deși în 2019 examenele de absolvire a gimnaziului au fost promovate în proporție de 100%.
La polul opus, în raioane-model ca Ștefan Vodă, 7% dintre elevi au luat note de 9 și 10 la examenul de absolvire a gimnaziului în 2019, iar la BAC numărul acestora s-a majorat până la 12%. Totodată, 5% nu au putut absolvi gimnaziul, comparativ cu 100% rată de promovare la BAC.
Pentru a asigura integritatea desfășurării examenelor din sesiunea curentă, Ministerul Educației și Cercetării va detașa în cele opt raioane cu probleme circa 400 de voluntari, angajați din sistemul de învățământ sau studenți, în ziua fiecărui examen pentru a monitoriza situația, iar lucrările elevilor vor fi evaluate centralizat.
„Ne vom asigura că în opt raioane unde credem că există semne de întrebare vor merge observatori în instituția de învățământ în ziua examenului. Vom avea circa 400 de persoane voluntare implicate în această activitate, care se vor deplasa în aceste opt raioane în fiecare zi de examen de clasa a 9-a pentru a se asigura de corectitudinea desfășurării probei. În egală măsură, vom evalua centralizat lucrările din aceste raioane pentru a exclude posibilitatea unor interferențe la nivel local”, a detaliat ministrul Perciun.
Potrivit ministrului, copiii merg la școală nu numai pentru a învăța și a căpăta anumite competențe, dar și pentru a însuși anumite valori.
„Modul în care se desfășoară examenele în R. Moldova comunică foarte mult despre valorile care există în sistem și care ne dorim să le promovăm. Este esențial să asigurăm integritatea desfășurării tuturor examenelor în R. Moldova, pentru ca elevii să aibă certitudinea că acel efort pe care-l depun este apreciat la justa valoare. Pentru ca să avem un sistem meritocratic, este important să avem și o evaluare corectă în întreaga republică”, a punctat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.
OFICIAL // Lista celor 527 de agenți economici din R. Moldova cărora inspectorii fiscali le vot bate la ușă în 2025
Premierul Dorin Recean susține că NU vor mai exista majorări ale tarifului la gazele naturale până în primăvara anului viitor: „Avem rezerve”
Ambasadorul UE la Chișinău, ironie la adresa serviciilor secrete ruse, care acuză UE că ar „decide viitorul R. Moldova”: „Hoțul strigă: prindeți hoțul! Toată lumea știe că UE nu este Rusia”