FRAUDA BANCARĂ // Administratorul special al „Unibank”, care a permis eliberarea frauduloasă a 75 de milioane de lei din garanțiile oferite de stat, dat pe mâna judecătorilor: Raportul „Kroll 1” era deja public atunci când au plecat banii din bancă
Administratorul special al „Unibank”, Dumitru Grate, care în anul 2015 a contribuit la eliberarea frauduloasă a peste 75 de milioane de lei din contul garanțiilor de stat, a fost trimis pe banca acuzaților.
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) aanunță că a terminat și urmează să trimită în judecată dosarul în privința administratorului special al „Unibank”, una dintre cele trei bănci implicate jaful bancar de acum șase ani.
PCCOCS a probat implicarea funcționarului din cadrul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), desemnat să administreze „Unibank”, în comiterea infracțiunii de abuz de serviciu în interesul unei organizații criminale.
Dacă va fi găsit vinovat, Grate riscă închisoare de la 3 la 7 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 ani şi 15 ani.
Procurorii precizează faptul că inculpatul deținea funcție de conducere în Banca Națională a Moldovei în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor, iar pentru perioada 2014-2015 a fost delegat în calitate de administrator special al „Unibank” pentru a redresa situația financiară precară creată în această instituție, rezultată din frauda bancară.
„Ca atribuții de bază, administratorul special urma să identifice proveniența mijloacelor bănești de pe conturile deponenților „Unibank” și să determine dacă aceștia din urmă nu sunt 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐚𝐟𝐢𝐥𝐢𝐚𝐭𝐞 𝐛𝐚̆𝐧𝐜𝐢𝐢, precum și dacă mijloacele bănești de pe aceste conturi nu provin din 𝐬𝐩𝐚̆𝐥𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐛𝐚𝐧𝐢 din sistemul bancar. Despre aceste aspecte, administratorul urma să informeze „Comisia specială în scopul analizei soldurilor din conturile persoanelor fizice și juridice cu capital privat”. Totuși, 𝐚𝐝𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐚𝐥 „𝐔𝐧𝐢𝐛𝐚𝐧𝐤” 𝐚 𝐢𝐠𝐧𝐨𝐫𝐚𝐭 𝐜𝐞𝐫𝐢𝐧𝐭̦𝐞𝐥𝐞 impuse și intenționat a tăinuit, în comunicarea sa cu Comisia Specială, faptul că mijloacele bănești în sumă de peste 75 de milioane de lei de pe conturile unei persoane juridice nerezidente, care erau blocate, provin atât de la persoane afiliate băncii, cât și din frauda bancară de la Banca de Economii. Ca rezultat al inducerii în eroare a Comisiei, aceasta i-a permis administratorului special al „Unibank” deblocarea conturilor, iar ținând cont de faptul că la acel moment „Unibank” nu dispunea de mijloace financiare, banii au fost eliberați din contul garanțiilor garantate de stat”, arată PCCOCS într-un comunicat de presă.
Administratorul ar fi comis fapta în condițiile în care informația cu privire la „frauda bancară” era deja cunoscută în aprilie 2015 din raportul „Kroll I”, în timp ce deblocarea și ridicarea banilor a avut loc în luna mai 2015.
Acțiunile persoanelor juridice și fizice afiliate băncii și organizației criminale prin intermediul cărora a fost efectuat transferul mijloacelor bănești furate sunt investigate într-un dosar separat.
Amintim că Dumitru Grate a fost reținut pe 22 iunie curent, după percheziții la domiciliul și în biroul acestuia.
Centrale electrice cu turbine pe gaz, oferite R. Moldova de către Uniunea Europeană: CSE a activat și Mecanismului de Protecție Civilă al UE în vederea asigurării securității energetice
DOC // Guvernul COMPENSEAZĂ creșterea tarifului la energie electrică pentru agenții economici din sectorul alimentar și din industria prelucrătoare: Până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică, pe o perioadă de 3 luni
Maia Sandu, răspuns pentru separatistul Krasnoselski, care „distorsionează realitatea”: „Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”