Franța și SUA își coordonează strategiile militare într-o serie de întâlniri diplomatice cu focus pe Ucraina


Ministrul francez al forţelor armate, Sébastien Lecornu, va merge joi la Washington pentru a se întâlni cu omologul său american Pete Hegseth, a transmis un oficial francez. În acelaşi timp, secretarul de stat american Marco Rubio va avea o întâlnire cu omologul său francez Jean-Noel Barrot în Paris. Discuțiile se vor concentra pe războiul din Ucraina, potrivit unei surse diplomatice franceze.
Comunicarea dintre Washington şi Paris se desfășoară pe fondul tensiunilor transatlantice crescânde cauzate de războiul comercial al preşedintelui american Donald Trump, diminuarea angajamentelor NATO, distanțarea de Ucraina și solicitările repetate ale SUA ca europenii să aloce 5% din PIB pentru apărare. La începutul săptămânii, vicepreşedintele american JD Vance a subliniat că Europa nu poate rămâne mereu dependentă de SUA în privința securității. Totuși, a menționat Franţa ca fiind una dintre puţinele ţări europene cu o capacitate militară notabilă.
Ministrul francez al apărării, Lecornu, va discuta cu omologul său american despre planificarea militară legată de garanţiile de securitate pentru Ucraina, la care contribuie Franţa şi Regatul Unit. Pe ordinea de zi mai sunt subiecte precum Orientul Mijlociu, regiunea Indopacifică și summitul NATO din iunie. Vor avea loc și discuţii despre negocierile SUA-Rusia privind războiul din Ucraina. Cei doi miniştri vor aborda şi subiectul summitului NATO din iunie, aşteptându-se ca liderii să mărească ținta de cheltuieli pentru apărare a alianţei.
Lecornu va avea discuţii și cu Keith Kellogg, trimisul special al lui Trump pentru Ucraina, dar și cu Tulsi Gabbard, directorul serviciilor naţionale de informaţii. Guvernul francez a confirmat că secretarul de stat american Marco Rubio şi trimisul special american Steve Witkoff vor vizita Franţa curând. Aceştia vor aborda şi problemele din Orientul Mijlociu cu oficialii francezi.
Acest tur diplomatic intens se desfășoară într-un context în care administraţia Trump este tot mai nemulțumită de lipsa progresului în direcția unui acord de pace în Ucraina.; Președintele și consilierii săi şi-au exprimat exasperarea față de refuzul cooperării din partea Rusiei. Între timp, Trump continuă să-l acuze pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru invazia mai amplă a Rusiei în Ucraina, inițiată în 2022.
Administrația Trump a relansat discuțiile cu Iranul privind programul său nuclear, cu întâlniri în Oman și o rundă ulterioară planificată la Roma. După vizita în Franţa, Witkoff va participa la reuniunea de la Roma. Dacă nu se ajunge la un acord, Trump a menționat că ar putea ordona bombardarea instalaţiilor nucleare ale Iranului. A avut loc o întâlnire axată pe programul nuclear al Iranului la Casa Albă, cu principalele figuri din Securitatea Națională.











































































