Franța dotează instituțiile medicale din R. Moldova cu GENERATOARE de curent electric, pentru a fi pregătite să facă față în cazul unor deconectări neprevăzute
Un număr de 17 instituții medico-sanitare publice republicane, municipale și raionale vor fi dotate cu generatoare de curent electric ca să poată face față în cazul unei eventuale întreruperi a alimentării cu energie electrică.
Ministerul Sănătății a recepționat, la finele săptămânii trecute, 17 grupuri electrogene din partea Republicii Franceze, prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.
Valoarea totală a celor 17 generatoare de curent electric constituie 487 381 de euro.
„Crizele ne unesc și ne fac solidari – așa a fost în lupta împotriva pandemiei, așa este și acum, când atât de aproape, în Ucraina avem război. Țin să menționez că generatoarele de curent electric sunt absolut necesare activității oricărei instituții medicale spitalicești, deoarece cea mai mică pană de curent poate pune în pericol viața pacienților conectați la echipamente vitale în săli de operație sau terapie intensivă”, a declarat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul ceremoniei de recepâionare a donației respective.
Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Franței în Republica Moldova, Graham Paul, a declarat la acelați eveniment că șapte din cele 17 generatoare au fost oferite de compania franceză „Enedis”, iar zece de Ministerul pentru Europa și Afaceri Externe al Franței, grație contribuțiilor colectivităților teritoriale și întreprinderilor franceze, pentru a ajuta Republica Moldova să facă față consecințelor crizei, provocate de războiul din Ucraina.
„Pentru a se asigura că generatoarele vor fi puse în funcțiune în timpul cel mai apropiat și conform tuturor standardelor, în Republica Moldova au venit patru voluntari de la organizația Electricieni fără frontiere”, a adăugat diplomatul francez.
Ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova, Jānis Mažeiks, a declarat, la rândul său, că statele membre ale UE continuă să ofere sprijin republicii noastre, în contextul unei „reziliențe remarcabile” a autorităților Republicii Moldova față de refugiații veniți din Ucraina, dar și a unei „ospitalități extraordinare” a cetățenilor moldoveni, care și-au deschis brațele și casele pentru a găzdui refugiați.
„Premier Energy” a pregătit deja un program de DECONECTĂRI a curentului pentru cei peste 840 000 de consumatori din centrul și sudul R. Moldova, dacă după 1 ianuarie va fi deficit de energie
CSM îi va propune președintei Maia Sandu eliberarea lui Alexei Paniș din funcția de judecător
„Rusia vrea HAOS în R. Moldova și ar putea regiza un atac cu drone asupra Centralei de la Cuciurgan, prezentat ca fiind din partea Chișinăului”. SCENARIILE posibile, după ce Rusia a acuzat R. Moldova că ar pregăti „atacuri” asupra Transnistriei