Franţa are tendinţa ca, o dată la 100 de ani, să treacă printr-un acces REVOLUŢIONAR
Preşedintele Macron va avea o majoritate confortabilă în Parlamentul de la Paris. Partidele vechi s-au clasat în urma noii sale formaţiuni. Este o revoluţie pe scena politică franceză.
Spre deosebire de Marea Britanie, sondajele de opinie din Franţa au anticipat corect trendul electoral: noul preşedinte Emmanuel Macron este pe cale de a obţine o majoritate clară, poate chiar covârşitoare, în legislativ.
Amploarea succesului său depăşeşte toate aşteptările. Niciodată până acum într-o democraţie occidentală nu a cunoscut un politician o ascensiune atât de rapidă, care a cuprins şi formaţiunea din jurul său.
Macronmania, parte din succes
Francezii au avut patru săptămâni la dispoziţie pentru a urmări prestaţia noului lor şef de stat. Iar acesta a dovedit un instinct politic şi o maturitate de parcă ar fi fost de decenii în politică.
Nou-venitul în politica la vârf a ieşit cu fruntea foarte sus după întâlnirile cu omologii american şi rus, Donald Trump, respectiv Vladimir Putin, spre uimirea multora.
Iar răspunsul lui Macron pe Twitter - unde altundeva - la decizia preşedintelui american de a se retrage din tratatul climatic de la Paris a corespuns perfect cu starea de spirit a comunităţii online: „Make our planet great again” - o trimitere la sloganul electoral al lui Trump - a devenit mesajul cel mai des accesat. Echipa de social media a preşedintelui Macron merită toate felicitările.
Francezii l-au observat în aceste săptămâni pe Emmanuel Macron şi le-a plăcut ce au văzut. Apariţiile sale internaţionale de succes au creat o adevărată Macronmania. Pieţele financiare se bazează pe el, la fel ca şi cancelara Germaniei. Acum a primit un mare vot de încredere de la propriul popor.
Adevărata muncă abia urmează
Macron îndeplineşte acum dorinţa francezilor de strălucire şi importanță, după anii foarte şterşi sub Francois Hollande.
Dar greul de abia începe: Macron are nevoie de nişte succese rapide, mai ales în reformarea pieţei muncii. Şi are nevoie de ajutor de la Berlin pentru a face prevederile financiare prea stricte din zona euro ceva mai confortabile.
Emmanuel Macron are în plan reformarea totală a învechitelor structuri ale statului francez: politica fiscală, educaţia, administraţia, justiţia, starea periferiilor - noul preşedinte are în faţă numeroase şantiere.
El trebuie să arate că nu este doar şarmant şi rapid în reacţii pe scena internaţională, ci deţine şi răbdarea şi perseverenţa de a nu se lăsa intimidat de puternicele sindicate de stânga din Franţa, de a-şi duce planurile până la capăt.
Rutina politică de la Paris nu va deveni în anii următori mai strălucitoare, ci mai dură şi mai murdară. Macron va obţine după turul doi al alegerilor parlamentare, de duminica viitoare, o victorie electorală uriaşă. Dar de abia apoi începe treaba.
O revoluţie în politica franceză
Partidele tradiţionale ale Franţei cad acum ca secerate. Socialiştii au mai rămas cu câteva zeci de mandate în Parlament, după ce au deţinut anterior majoritatea. O pierdere nimicitoare. Marine Le Pen şi Frontul ei Naţional au fost, de asemenea, expuşi realităţii: după prestaţia bună de la prezidenţiale, radicalii de dreapta nu vor fi în stare, se pare, să formeze nici măcar un grup parlamentar. Nu-i rămâne decât să facă gălăgie din băncile din spate ale Legislativului de la Paris.
Stânga extremă rămâne cu mandatele puţine pe care le strânge mereu. Dar cei mai mari pierzători se vor dovedi conservatorii: în urmă cu patru săptămâni ei mai sperau încă la o majoritate parlamentară care să-l forţeze pe preşedintele Macron la o coabitare. Acum au devenit doar cel mai mare partid din Opoziţie şi se vor prăbuşi într-o criză de identitate fără precedent.
Această revoluţie pe scena politică franceză este incredibilă, dar cumva revigorantă. Vor apărea o mulţime de figuri tinere, multe femei, persoane din mediile economic şi civic.
Franţa are tendinţa ca, o dată la o sută de ani, să treacă printr-un acces revoluţionar. Este ca un fel de eliberare, dar una nu lipsită de pericole. Emmanuel Macron trebuie să rămână acum cu picioarele pe pământ, să asculte în jur, să muncească din greu, să nu se lase doborât de propriul succes.
Tocmai a primit un credit de încredere major de la populaţie, iar acum trebuie să arate ce poate. Opoziţia este slabă şi cu greu îi poate pune beţe în roate. Se va vedea acum cât de matur şi de deştept este, de fapt, tânărul preşedinte al Franţei.
Barbara Wesel
Sursa: ziare.com
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România