Francezii le arată NOTA DE PLATĂ britanicilor: Doar nu plecaţi fără să plătiţi…
Votul pro-Brexit nu anulează obligaţiile Marii Britanii faţă de partenerii implicaţi în rezolvarea crizei refugiaţilor, a anunţat preşedintele francez Francois Hollande, după o vizită efectuată la Calais, oraşul care adăposteşte tabăra de migranţi cunoscută sub numele de „Junglă”.
„Regatul Unit nu este eliberat de obligaţiile sale în urma deciziei suverane luate, ba chiar dimpotrivă. Fac apel la autorităţile britanice să îşi respecte acum şi pe viitor angajamentele luate de a susţine Franţa în rezolvarea problemei migranţilor”, a comentat şeful statului francez, citat de Bloomberg.
Arma politică
Poziţia lui Hollande este justificată de transformarea problemei imigranţilor blocaţi în Calais într-o armă politică pe care contracandidatul său, Nicholas Sarkozy, intenţionează să o folosească în campania prezidenţială de anul viitor.
Aproape 10.000 de migranţi sunt adăpostiţi în „Junglă”, majoritatea sperând într-o minimă şansă de a sparge barierele care îi ţin departe de ţărmul Marii Britanii.
„Junglă” este întreţinută în baza unui acord bilateral semnat între Paris şi Londra, prin care francezii se angajează să ţină departe de insula britanică refugiaţii veniţi din Africa de Nord sau Orientul Mijlociu.
Ce-i drept, Londra a asigurat o parte din fondurile necesare pentru blocarea accesului migranţilor din tabără către portul Calais şi Eurotunel, un nou proiect de ridicare a unui gard de beton pe o lungime de câţiva kilometri fiind propus spre finanţare în toamna acestui an.
Cu toate acestea, „Junglă” a ajuns un subiect de dispută politică, fostul preşedinte francez Nicholas Sarkozy afirmând: „Numai ideea unei «Jungle» pe teritoriul francez este un adevărat scandal”.
Sarkozy a avansat şi ideea desfiinţării pactului Touquet încheiat între cele două ţări, migranţii strânşi în Calais urmând să fie expediaţi peste Canalul Mânecii, în grijă autorităţilor britanice.
Pentru a contracara replica adversarului politic, Hollande a propus desfiinţarea taberei şi repartizarea refugiaţilor în mai multe tabere deschise pe teritoriul Franţei, dar atrage atenţia britanicilor că o astfel de măsură necesită fonduri suplimentare.
„Vom înainta cereri de acest fel către Regatul Unit. Guvernul britanic s-a angajat să susţină anumite măsuri, în special în privinţa minorilor. Aceste angajamente vor trebui respectate, ba chiar suplimentate, pe măsură ce trecem la închiderea taberei”, a precizat Francois Hollande.
Aflaţi în plin proces de tatonare a terenului pentru stabilirea viitoarei relaţii a Marii Britanii cu UE, oficialii de la Londra par constrânşi să ia în seamă cererea formulată de francezi, mai ales că unul dintre punctele promovate în campania pro-Brexit face referire la restrângerea accesului migranţilor în regat.
Sursa: business24.ro
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”