FOTO // Violeta Zabulica-Diordiev, o magiciană a imaginii: „Utilizez cele mai simple materiale și unelte – cartonul și creioanele colorate, precum și pastelul”
PICTURĂ // Prin arta sa, Violeta Zabulica-Diordiev deschide uși spre lumi suprareale
Pictura, grafica Violetei Zabulica-Diordiev are darul de a-l transporta pe privitor în lumea imaginarului, a reveriei, a poeziei, însă găsim în lucrările ei și note ironice, chiar sarcastice, ochiul ager al artistei observând și fațetele întunecate ale existenței. Ne cucerește, totuși, lumina care se revarsă din creațiile sale, alimentate din cercetarea atentă a naturii, a dimensiunii cosmice a acesteia, precum și din multe lecturi. Artista e un mesager al frumuseții naturii și, totodată, un explorator al gândirii, un colecționar de idei prin care ne conectăm la transcendental. Cărțile, lecturile sunt pentru ea o sursă de inspirație definitorie, dând lucrărilor sale profunzime, provocându-l pe spectator să descifreze sistemul de semne pe care ni le oferă spre contemplare.
Genericul expoziției sale personale de la Muzeul Național de Artă al Moldovei, „Visul lui Godot”, vine tot din lecturi, din fascinația ei pentru cărți, pentru bibliotecă, pentru laboratorul imaginar unde iau naștere idei sclipitoare, mari revelații ce deschid uși spre necunoscut. Pictorița mărturisește că „aproape cel mai îndrăgit scriitor” al său e Samuel Beckett, datorită lui are curiozitatea de a cerceta resorturile absurdului, ale ironiei, dar și mecanismele visării, ale oniricului ce ne ajută să ne împrietenim cu fantasmele, să nu ne temem de ele.
Uimește nu doar curajul artistei de a aborda o lume spectrală, cu personaje bizare, care trăiesc la granița dintre vis și coșmar, dar și seninătatea privirii sale, neobosita căutare a inocenței, a încântării față de prezența unui paradis de nebiruit în cotidianul cenușiu și chiar primejdios. Creațiile ei au ceva feeric, îi admirăm virtuozitatea de a crea o atmosferă de basm, iar instrumentele sale sunt simple, Violeta fiind unul dintre foarte puținii artiști plastici care mai folosesc creioanele colorate și cartonul.
„Utilizez cele mai simple materiale și unelte – cartonul și creioanele colorate, precum și pastelul. Această tehnică mi se potrivește. Din păcate, ea este practicată rar. Însă ai numeroase beneficii când folosești creioane colorate: precizia și controlul detaliilor, ușurința de a face schimbări, spre deosebire de alte formule cromatice. Lucrările create în tehnica creionului se păstrează, practic, în forma inițială, timp de 5-6 secole, dacă sunt ținute în condiții adecvate. Cu creioanele poți improviza un joc cromatic fantastic și poți să obții un efect maxim. Îmi pare rău că mulți, când ies din perioada copilăriei, uită de creioanele colorate, care se asociază cu o tehnică pentru copii”, subliniază artista.
„Mulți au venit să vadă expoziția mea „Visul lui Godot”, ne-am întâlnit cu prieteni dar și cu oameni care îmi vedeau pentru prima dată lucrările, am avut discuții cu critici de artă, colegi, cu elevi de la școlile de pictură, de muzică, a fost o mare bucurie să comunic cu vizitatorii”, mi-a spus Violeta Zabulica-Diordiev, un nume sonor în artele plastice, care este și o cunoscută ilustratoare de carte.
Grafica de carte i-a adus mai multe premii și distincții, printre care Diploma de Onoare „Andersen”, una dintre cele mai importante distincții internaționale în domeniul literaturii pentru copii, pentru volumele „Winnie Pooh” de Alan A. Milne și „Lola cea frumoasă” de Claudia Partole (2008, 2018). A câștigat și Premiul „Igor Vieru” pentru întreaga activitate în domeniul ilustrației de carte la Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret din Chișinău.
Violeta Zabulica-Diordiev s-a născut la 30 aprilie 1966 în orașul Chișinău. A studiat la Școala de Arte Plastice pentru Copii „A. Șciusev” (1977-1981), Colegiul Republican de Arte Plastice „A, Plămădeală” (1981-1985) și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (1985-1991). Din 1991 este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. Este lector la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Participă la diverse expoziții din țară și de peste hotare.
Când ar putea avea loc ceremonia de învestire a Maiei Sandu în funcția de șefă a statului pentru a doua oară
Tiraspolul joacă la aceeași mână cu Moscova: Infrastructura postului ilegal din localitatea Bâcioc, în apropiere de podul peste Nistru, fortificat pentru a efectua controale abuzive asupra mașinilor și cetățenilor
VIDEO // Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie: Maia Sandu, președintă a R. Moldova pentru încă un mandat de patru ani