FOTO, VIDEO // Marele actor din România, Dorel Vișan, invitatul special al celei de-a opta ediţii a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău: Filmele proiectate GRATUIT în capitala R. Moldova
Marele actor din România, Dorel Vişan, va fi invitatul special al celei de-a opta ediţii a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care va avea loc în perioada 22 - 25 septembrie curent la cinematografele Cineplex-Loteanu şi Odeon.
Actuala ediție a ZFR propune, în cadrul secțiunii Focus, de trei filme în care Dorel Vișan, ajuns la 85 de ani, interpretează unele dintre cele mai importante roluri ale carierei sale impresionante.
„Ne bucură foarte tare că Dorel Vişan a acceptat invitaţia de a veni la Chişinău şi de a sta de vorbă cu publicul, care îl va aştepta cu interes. Este un privilegiu pentru ZFR să îl aibă invitat de onoare şi să îi dedice una dintre secţiuni”, spun organizatorii.
Evenimentul se va deschide cu „Senatorul melcilor” (1995), regia Mircea Daneliuc, un film care a făcut parte din competiţia Festivalului de la Cannes. Dorel Vişan interpretează un senator aflat într-o vizită într-un sat, unde trece prin evenimente comice în timp ce profită de ospitalitatea localnicilor, ignorând în acelaşi timp problemele lor majore.
Secţiunea mai cuprinde filmul „Iacob” (1988), regizat tot de Mircea Daneliuc. Aici, Dorel Vişan joacă un miner din Transilvania, bănuit pe nedrept că ar fi furat aur. Pentru interpretarea sa, actorul a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film.
Al treilea film din Focus este „O lacrimă de fată” (1982, regia Iosif Demian), selectat de asemenea la Festivalul de la Cannes. Protagonistul interpretat de Dorel Vişan este un anchetator care investighează moartea suspectă a unei fete înecate într-un sat.
Tradiţionala secţiune Retro, dedicată cinematografiei de altădată, o va omagia pe cineasta Malvina Urşianu (1927-2015), prin proiectarea a două dintre cele mai reprezentative filme ale sale: „Trecătoarele iubiri” (1974) şi „Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu” (1980).
Filmele vor fi introduse de cunoscutul critic Magda Mihăilescu, care va susţine de asemenea un masterclass deschis publicului larg despre cinematografia română de ieri şi de azi, despre importanţa criticii de film şi despre strălucirea marilor festivaluri.
ZFR continuă şi în acest an parteneriatul cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, prin proiectarea unei noi serii de scurtmetraje studenţeşti de patrimoniu, digitalizate recent în cadrul unui proiect numit Arhiva Activă.
ZFR va prezenta de asemenea, în secţiunea Filme noi, şapte pelicule de succes ale ultimului an: „Metronom”, de Alexandru Belc, „Crai nou”, de Alina Grigore, „Imaculat”, de Monica Stan şi George Chiper-Lillemark, „Miracol”, de Bogdan George Apetri, „Marocco”, de Emanuel Pârvu, „Balaur”, de Octav Chelaru, şi „Om Câine”, de Ştefan Constantinescu. Programul va fi completat cu filmul pentru copii „Străjerii Deltei” (2021), de Liviu Mărghidan.
Intrarea la toate proiecţiile şi evenimentele din cadrul ZFR va fi liberă.
La fel ca anul trecut, ZFR va merge pe parcursul lunii octombrie şi în alte cinci oraşe din Republica Moldova – Bălţi, Soroca, Nisporeni, Călăraşi şi Cahul, unde vor fi prezentate câteva dintre filmele din selecţia de la Chişinău.
ZFR Chişinău este un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi ALTERNATIVE CINEMA din Republica Moldova și casa de producţie ROVA FILM din România, realizat cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunii Cineaştilor din România.
Granturi de până la 1 milion de dolari pentru dezvoltarea fermelor de bovine, ovine și caprine în R. Moldova
DECRET // Se caută director pentru Centrul de Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării: Cine va selecta câștigătorul concursului
Circulară de ULTIMĂ ORĂ emisă de Ministerul Energiei, în vederea eficientizării consumului de energie și neadmiterii deconectărilor. Măsurile care urmează să fie aplicate IMEDIAT în toate instituțiile publice