FOTO // VIDEO // Eveniment extraordinar: reconstituirea unei nunți tradiționale din anul 1941
Cu toată presiunea globalizării nivelatoare, România reușește încă să își păstreze tradițiile. Și nu oricum! Dacă în majoritatea țărilor europene tradițiile sunt mai degrabă elemente de muzeu, aici, la noi, ele încă fac parte din sufletul țăranului român, sunt una cu el. Așa se face că reconstituirea unei nunți din anul 1941 este autentică și acum prin conservarea tradițiilor străvechi.
Inițiativa acestui eveniment extraordinar a avut-o studenta Patricia Marina Toma, care a ținut neapărat să pună în scenă o nuntă tradițională românească prin reconstituirea nunții străbunicii sale Măriuța Licuții, încă în viață (94 de ani).
Patricia Marina Toma cu mirele
Măriuța Licuții
Replica nunții din secolul trecut a avut loc la sfârșitul lunii iulie, în satul Marin din județul Sălaj și a fost un succes extraordinar – peste 100 de nuntași au făcut cunoscută lumii minunata tradiție locală de nuntă, așa cum se poate vedea din imaginile și reportajul tv din acest articol. Înconjurată de rude și nepoți bătrâna Măriuța Licuții a îmbrăcat costumul tradițional de acum 75 de ani, în timp ce strănepoata ei, Patricia Marina Toma, îmbrăcată la rândul ei în mireasă, a realizat replica nunții din vremea celui de-al Doilea Război Mondial.
Avram Fițiu: „Trebuie să vedem evenimentul mai mult decât prin dimensiunea lui culturală, un eveniment cultural prin care ne simțim bine, ne-am îmbrăcat în costum popular și încercăm să socializăm. Încercăm să transformăm evenimentul dintr-unul cultural într-unul social și economic, pentru că nunta a fost acum 70 de ani un eveniment social și economic deopotrivă.”
Să ne bucurăm de imaginile de la acest eveniment și să avem încredere în viitorul acestui neam. Cu tineri ca Patricia Marina Toma avem șansa să rămânem în picioare într-o lume în care tot mai mulți ajung în genunchi…
Sursa: cunoastelumea.ro
INTERVIU // Planul Moscovei, la suprafață. „Salvatorul” regimului separatist de la Tiraspol, care intenționează să livreze gaze naturale în stânga Nistrului, audiat la SIS: „Necesitățile lor sunt de la 2 până la 3 milioane de metri cubi pe zi”
Copii după manuscrisele lui Mihai Eminescu, expuse în Parlamentul de la Chișinău
Explozia de pe Albișoara: Inspectorii de patrulare au demarat verificarea tuturor vehiculelor care se alimentează cu gaze