FOTO / VIDEO // ȘOC din cauza viiturii. Mai multe case au fost ÎNGHIȚITE de ape

Un bărbat din Malaia, județul Vâlcea, s-a urcat pe acoperișul casei sale și urmărea cum aceasta este înghițită de ape. Bărbatul s-a urcat pe casa afectată de inundaţii şi refuză să coboare.
El a suferit un şoc după ce a văzut că toată gospodăria i-a fost distrusă, iar echipajul SMURD, care s-a pornit la fața locului, nu a reuşit să ajungă din cauza drumului blocat.
Aceasta după ce satul de munte a fost afectat ieri de cele mai grave inundaţii pe care oamenii le-au văzut în ultimii 60 de ani, notează gândul.info. Mai multe case de pe malul stâng al râului Lotru, adăposturi pentru animale şi gatere, aflate între barajele Malaia şi Brădişor, au fost distruse.
Peste 1.600 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne – pompieri, polițiști, jandarmi – au intervenit cu peste 400 de mijloace tehnice, pentru salvarea persoanelor afectate de inundațiile din cele 10 județe: Alba, Argeș, Caraș Severin, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Olt, Prahova, Teleorman și Vâlcea.
Un fost angajat Hidroelectrica din Malaia a declarat pentru gândul.info că lacurile nu au fost golite în zilele trecute, deşi se ştia de avertizarea de cod galben. Astfel, apa venită din pârâuri s-a acumulat în lacuri.
Pe lacul Brădişor plutesc acum lemnele luate de apă din gaterele distruse, dar şi bucăţi de acoperişuri.
Apa a smuls și cisterne de motorină, care au ajuns acum în lacul Brădişor. Potrivit martorilor oculari, în zonă se simte miros de combustibil. Lacul Brădişor găzduieşte o crescătorie de păstrăv şi are o populaţie bogată de peşte.
Unii localnici susţin că una din cauzele dezastrului de acum o reprezintă tăierile masive de păduri făcute în zonă în ultimii 20 de ani. În multe din locurile în care înainte au fost copaci au avut loc alunecări de teren. Foarte mulţi locuitori din zonă îşi câştigă existenţa din exploatarea lemnului.
Precizăm că locuitorii din Gorj, Vâlcea și Argeș au avut o noapte de coșmar, după ce ploile au provocat inundații de proporții. Sute de gospodării au fost distruse ca urmare a ploilor torenţiale care au provocat scurgeri de pe versanţi şi au dus la revărsarea mai multor cursuri de apă.
Hidrologii au prelungit avertizarea COD ROŞU, din judeţele Gorj şi Vâlcea, până astăzi pentru râurile: Cărbuneşti (judeţul Gorj), râul Lotru (judeţul Vâlcea), pe Olteţ şi pe afluentul său Cerna (judeţele Gorj, Vâlcea şi Olt).
În același timp, se extinde până joi dimineața avertizarea Cod Roșu de inundații pe râul Vedea și pe afluentul său Cotmeana din județele Olt, Teleorman și Argeș.
În judeţul Gorj, cele mai afectate localităţi sunt Bengeşti şi Novaci. La Novaci, o viitură puternică de peste trei metri a rupt diguri şi maluri de protecţie, inundând străzi şi gospodării, sute de oameni fiind evacuaţi











































































