12:58:09 22.11.2024
Stiri

FOTO // Unul dintre cele mai mari MISTERE din al Doilea Război Mondial. De ce nu a fost găsit niciodată trupul lui Amy Johnson

Reportaj 02.01.2017 19:01 Vizualizări2755 Autor: Ziarul National


FOTO // Unul dintre cele mai mari MISTERE din al Doilea Război Mondial. De ce nu a fost găsit niciodată trupul lui Amy Johnson Sursa: gandul.info

Amy Johnson a devenit un superstar cunoscut în toată lumea, fiind prima femeie care a pilotat pe cont propriu un avion din Anglia în Australia, din Regatul Unit în Japonia, Africa de Sud sau India. Martorii spun că după ce pilotul Amy Johnson s-a împotmolit în estuarul Tamisei, barca trimisă să o salveze a lovit-o din greşeală şi elicea a ciopârţit-o, la propriu, pe femeie.

Amy a fost, de asemenea, prima persoană care a zburat, într-o singură zi, de la Londra la Moscova şi a devenit un pionier în rândul fetelor, care, auzindu-i povestea, au început să viseze şi ele la o viaţă plină de aventură şi să privească dincolo de ocupaţiile casnice.

Amy a lăsat o moştenire care are repercusiuni chiar şi în prezent, la 75 de ani după moartea ei. Compania low-cost easyJet a botezat un avion cu numele ei şi a dublat în acest an numărul femeilor pilot, în cadrul proiectului „Amy Johnson Flying Initiative”.

Folosindu-se de hărţi improvizate şi de o busolă, Amy a reuşit să ducă la bun sfârşit călătorii de-a dreptul incredibile. Când a rămas fără recorduri de bătut, a decis să se înroleze în armată şi să lupte pentru Marea Britanie în al doilea Război Mondial, ducând avioane în tot Regatul.

Aceasta a fost decizia care a costat-o viaţa pe Amy Johnson, iar moartea ei rămâne şi astăzi un mister.

Corpul ei nu a fost niciodată găsit, iar istoricul Alec Gill crede că dovezile conduc la o singură concluzie, că trupul ei s-a prins în elicea bărcii de salvare şi că acesta a fost, literalmente, ciopârţit.

Amy avea 37 de ani când, pe 5 ianuarie 1941, a urcat la bordul unui avion, deşi condiţiile atmosferice nu erau unele potrivite pentru zbor - cu ceaţă şi zăpadă abundentă -, având busola stricată, pentru a livra un avion necesar în luptă. A ignorat toate ordinele pe care le primise, acelea de a nu pleca la drum. Zborul ar fi trebuit să dureze 90 de minute, însă la patru ore de la decolare ea a pierdut controlul aeronavei şi s-a prăbuşit pe coasta Kent, lângă golful Herne.

Când şi-a dat seama că rămâne fără combustibil, a sărit din avion şi a aterizat în apele Tamisei, sperând să fie salvată. Câteva secunde după ce paraşuta ei s-a deschis, ea a aterizat în apa rece şi a dispărut, trupul ei nefiind niciodată găsit.

Mult timp, s-a crezut că Amy Johnson s-a înecat în apele reci ale Tamisei, însă noile dovezi apărute par să explice de ce trupul ei nu a fost niciodată găsit. Se pare că ea a fost ucisă de elicea bărcii care pornise în căutarea ei.

Această nouă pistă a fost lansată de Harry Gould, în vârstă de 84 de ani, al cărui tată a lucrat la forţele navale ca rezervist. Acesta din urmă i-a povestit fiului că accidentul s-a întâmplat din cauza faptului că barca de salvare s-a împotmolit şi, în timpul manevrelor de repunere în mişcare, Amy a fost prinsă în elicea bărcii. Membrii echipajului au încercat să o salveze, însă le-a fost imposibil.

„Tatăl meu a spus că a văzut-o că se apropia de elice şi că a ţipat la cei care conduceau barca, spunându-le să oprească motoarele, însă ei nu au ascultat. Ba chiar unul dintre ofiţeri i-a spus că nu are voie să îi dea ordine. Dacă ar fi ascultat, poate că Amy ar fi supravieţuit”, a povestit Harry Gould.

Şi, există dovezi ascunse în raportul oficial care susţin această poveste. În raport se arată că Amy a reuşit să se apropie de barca de salvare şi că se plângea de faptul că apa era foarte rece, rugând membrii echipajului să o scoată de acolo cât mai repede posibil. Se pare că aceştia i-au aruncat o funie peste bord, însă aceasta nu a putut să se prindă de ea. Imediat după aceea, a fost inversat sensul de rotaţie al elicei şi Amy a fost trasă de curenţi direct în elice.

Comandantul navei, Walter Fletcher a sărit în apă să o caute pe Amy, însă nu a găsit nimic, pierzându-şi şi el viaţa din cauza hipotermiei, primind o distincţie post-mortem pentru curajul său.

Acea barcă ar fi putut intra în istorie ca fiind barca ce a salvat-o pe legendara Amy Johnson. În schimb, ea pare să intre în istorie ca ucigaşa acestei figuri de legendă.

Şi totuşi, în lipsa cadavrului, toate aceste dovezi sunt ca şi inexistente. De asemenea, cei din Marina Regală ar putea fi bănuiţi că ascund acest adevăr pentru a nu se face ei vinovaţi de moartea uneia dintre cele mai faimoase femei din istoria lumii.

Sursa: gandul.info

Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md