FOTO // Unirea Basarabiei cu România de acum 105 ani, retrăită prin cântec, vers și imagini de arhivă la Chișinău: Trei titani ai muzicii românești, premiați de către „doi miniștri ai aceleiași culturi”. „Nu există Prutul ca graniță în cultură”


Împlinirea a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România a fost marcată luni-seară la Chișinău printr-un concert-spectacol organizat de Ministerul Culturii la Palatul Național „Nicolae Sulac” cu genericul „Limba română este patria mea”.
Piesele care au marcat evenimentele istorice din această parte a Prutului, dar și din întreg spațiul românesc (Simfonia a II-a a lui George Enescu ce a fost cântată de compozitor la Chișinău pe 18 martie 1918, „Barbu Lăutaru”, „Cântă cucu-n Bucovina”, „Hora primăverii”, „Lăsaţi-ne în legea noastră” „Suveranitate”, „Cât trăim pe acest pământ”, „Galbenă gutuie”, „Lume, lume, soro lume” etc.), versurile „de căpătâi” ale românilor („În limba ta”, „Legământ” de Grigore Vieru, „Odă (în metru antic)” de Mihai Eminescu etc.), dar și imaginile video de pe fundal cu interviul-document al membrului Sfatului Țării Anton Crihan care a votat Unirea în 1918, reconstituiri ale deportărilor operate de sovietici în Basarabia sau imagini de la evenimentele de emancipare națională din anii '90 ai secolului trecut au emoționat până la lacrimi sala arhiplină a Palatului Național „Nicolae Sulac”.
De asemenea, participanții la concertul-spectacol, întâmpinați cu câte o carte „105 ani de la Unirea Basarabiei cu România” semnată de Marius-Adrian Nicoară și editată la Buzău, România, au avut ocazia să-și reamintească vocile „grele” ale lui Grigore Vieru, Ion Ungureanu sau Nichita Stănescu și să admire pe fundal opere valoroase ale artiștilor noștri plastici.
Publicul, inclusiv numeroase delegații din România care au venit să fie alături de basarabeni în această zi istorică, a aplaudat îndelung numele mari ale scenei românești de pe ambele maluri ale Prutului – Grigore Leșe, Gheorghe Zamfir, Nicolae Botgros și „Lăutarii” săi, Vasile Iovu, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” dirijată de Daniel Jinga, Capela Corală Academică „Doina”, Vali Boghean şi Cristofor Aldea-Teodorovici, actorii Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Marius Bodochi, Diana Decuseară şi Alexandru Pleşca etc.
La spectacolul regizat de Petru Hadârcă au participat și preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, preşedintele interimar al Senatului de la București, Alina Gorghiu, preşedintele Camerei Deputaţilor din România, Marcel Ciolacu, precum şi deputați, membri ai guvernelor, primari și oameni de cultură de pe cele două maluri ale Prutului.
Artiştii Nicolae Botgros, Grigore Leşe şi Gheorghe Zamfir au fost premiaţi de către miniştrii Culturii din România şi Republica Moldova, Lucian Romaşcanu şi Sergiu Prodan, „pentru întreaga activitate”, cei trei titani ai muzicii românești oferind publicului un moment de o virtuozitate cum nu mai există.
Ministrul Sergiu Prodan a remarcat că pe scenă au urcat „doi miniștri ai aceleiași culturi” și a îndemnat demnitarii din R. Moldova și România să investească în cultură: „Atunci vom avea atâtea poduri peste Prut, că nu o să vă vină să credeţi”.
Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii de la București, a accentuat că cei din România și R. Moldova „suntem în aceeași patrie care este limba română”: „Nu exista Prutul ca graniță în cultură”.
În cadrul concertului-spectacol „Limba română este patria mea” a fost apreciat pasul recent al Parlamentului de la Chișinău de a face dreptate limbii române în stânga Prutului și în actele juridice.











































































