FOTO // Un sat ca un muzeu. Cum arată casele locuitorilor
Desemnat satul cultural al României în 2014, Ciocănești este o localitate rurală unică. Cuprinde case înfrumusețate cu motive care se găsesc pe veșmintele tradiționale românești și găzduiește festivaluri care pun în evidență măiestria oamenilor în încondeiatul ouălor. De aceea, micul sat de munte atrage mii de turiști în fiecare an.
La 20 de kilometri de orașul Vatra-Dornei, între Obcinele Mestecănișului și masivul Suhard, înconjurat de păduri de molid și pajiști, se află Ciocănești, o mică așezare rurală, de o frumusețe aparte. În tot satul nu există uliță ori vârf de deal pe care, potrivit clickpentrufemei.ro, să nu vezi case frumos împodobite ce păstrează un aer arhaic. Cei care le populează țin cu strictețe obiceiurile strămoșești.
Meșterii cu ciocanul au dat numele localității
Se pare că numele satului a rămas de la ciocănarii care făureau arme în vremea domniei lui Ștefan cel Mare. Mai mult, se spune că săgeata care a marcat locul altarului de la Mănăstirea Putna a fost făcută de gospodarii de aici şi aurită cu metal prețios din Bistriţa Aurie, râu care trece prin satul Ciocănești.
Case îmbrăcate în straie populare
Chiar dacă mica așezare a fost sub conducerea Imperiului Habsburgic 144 de ani și abia în 1918 a revenit României, localnicii au păstrat elementele decorative tradiționale. Acestea se găsesc atât pe costumele populare specifice zonei, cât și pe locuințele gospodarilor din comună.
Pentru ca tradiția să nu dispară, autoritățile locale au elaborat o lege prin care locuitorii din Ciocănești trebuie să picteze pe case modele care se întâlnesc de regulă pe cămăși, basmale și catrințe, așa cum făceau odinioară strămoșii lor.
Când a început totul
Prima casă zugrăvită cu motive tradiționale a fost cea a Leonidei Țăran. Femeia și-a dorit ca locuința ei să se distingă de celelalte din comună, pictând-o astfel încât nu doar oamenii să o privească cu admirație, ci și „Luna și Soarele“. A desenat pe ziduri cu roșu, negru, verde și galben modele care, de regulă, se găsesc pe ouăle încondeiate. Ideea a fot preluată repede și de ceilalți locuitori ai satului, Ciocănești devenind astfel un adevărat muzeu în aer liber.
Tradițiile fac cinste comunei
Gospodarii din Ciocănești nu se pricep doar la pictarea caselor, ci și la împodobirea cu condeiul a ouălor. De aceea, an de an, în micul sat de munte are loc Festivalul Național al Ouălor Încondeiate, la care participă sute de meșteri, atât din țară, cât și din străinătate, pricepuți în pictarea ouălor. Mai mult, în Ciocănești a fost înființată o școală de artă a încondeierii ouălor, unde sunt înscriși copii din localitățile din jur și chiar de peste hotare.
Obiceiurile, transmise din generație în generație
Comuna se îmbracă în straie de sărbătoare și în cadrul Festivalului Păstrăvului, când gospodinele satului se întrec în realizarea celor mai bune preparate culinare, iar localnicii construiesc plute și le lansează pe Bistrița Aurie. Mai au loc degustări de vinuri, mese câmpenești, concursuri de pescuit sportiv, spectacole folclorice și expoziții. Mai mult, în Ciocănești se desfășoară în fiecare iarnă Festivalul de Datini și Obiceiuri din Străbuni, când tineri costumați în urși, capre și cete de colindători pornesc pe ulițele înghețate pentru a duce mai departe tradițiile de sărbători.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski