FOTO // Un canal de Telegram apropiat socialiștilor susține că judecătorul ucrainean care se ascundea în R. Moldova ar fi fost transportat peste graniță cu o mașină a Ambasadei Ucrainei la Chișinău, în operațiune fiind implicate zece persoane
Judecătorul ucrainean, Nicolai Ceaus, care a fost răpit sâmbătă de persoane necunoscute pe o stradă din centrul Chișinăului, ar fi fost transportat în Ucraina în portbagajul unui automobil „Toyota RAV 4” care aparține Ambasadei Ucrainei la Chișinău.
Cel puțin, așa susține canalul „Index” de pe Telegram apropiat socialiștilor, care publică și o poză cu mașina respectivă, dar și o imagine cu Nicolai Ceaus ce pare bătut, dezvăluind și numele cetățenilor ucraineni care ar fi implicați în acest caz.
„Potrivit unor surse apropiate anchetei, mașina respectivă a staționat, sâmbătă, mai mult timp în apropierea punctului de trecere a frontierei moldo-ucrainene Otaci, după care a trecut spre țara vecină pe coridorul verde, evidând astfel controlul vamal. La volanul automobilului se afla Eduard S., însoțit de Iurii K. Tot prin același punct de trecere a frontierei au intrat în Ucraina și alți patru cetățeni ucraineni, care se presupune că ar fi fost implicați în răpirea lui Ceaus. Printre aceștia este și Olecsandr K., ex-adjunctul Direcției Urmărire Penală din Lvov, Ucraina. Acum acesta ar avea relații cu lumea criminală din țara vecină. Alte patru persoane din grupul respectiv sunt Eduard S., Roman K., Mihailo B., Oleh S., Olexandr K. Majoritatea dintre ei sunt sportivi. Potrivit surselor INDEX, în total în operațiunea de răpire a lui Ceaus au fost implicate circa 10 persoane. După răpire, ei s-au dispersat în grupuri”, cităm de pe acest canal.
Nici Ambasada Ucrainei la Chișinău și nici Ministerul ucrainean de Externe nu au comentat deocamdată acest caz.
Menționăm că Nicolai Ceaus ar fi fost răpit pe 3 aprilie de pe strada Nicolae Testemițanu din Chișinău, unde se ascundea de justiția din Ucraina, după ce a fost prins, în 2016, cu mită de 150 de mii de euro ascunsă în borcane. Acesta a solicitat azil politic în R. Moldova și cazul urma să fie tranșat pe cale judiciară.
„Am avansat în obținerea unor probe. Avem o persoană reținută, am depistat mijloacele de transport care au participat la comiterea infracțiunii. Sunt stabilite și urmează a fi confirmată identitatea unor persoane. Au fost ridicate înscrisuri în limba ucraineană, alte urme, amprente. Tododată, am mers pe traseul celor care au comis infracțiunea. La această etapă sunt suficiente probe că această crimă a fost comisă de către cetățeni străini care au traversat frontiera în Ucraina”, a declarat astăzi ministrul interimar de Interne, Pavel Voicu, într-o conferință de presă.
Recent, RISE Moldova a scris că, de fapt, magistratul nu a fugit din Ucraina, ci a fost evacuat în urma unei operațiuni organizate de structuri de forță de elită de pe ambele părți ale frontierei, cu girul lui Vlad Plahotniuc și Petro Poroșenko. Potrivit jurnaliștilor de investigație, judecătorul a ajuns la Chișinău cu o cursă charter, însoțit de Dorin Damir, finul de cununie al lui Vlad Plahotniuc și în baza unui pașaport al unui om de afaceri moldovean stabilit în Ucraina.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”