FOTO // Un asteroid, surprins pe cerul Europei. Efectul uimitor de „minge de foc”
Un mic asteroid a intrat în atmosfera Pământului și a fost văzut luminând cerul deasupra Canalului Mânecii, creând un efect uimitor de stea căzătoare. Meteoroidul de 1 metru a fost văzut luni dimineață, scrie BBC.
Utilizatorii rețelelor de socializare, unii locuitori din sudul Angliei, au împărtășit imagini ale asteroidului. care a fost numit Sar2667. Este doar a șaptea oară când impactul de asteroid este prezis în avans. Agenția Spațială Europeană a postat pe Twitter că este "un semn al progreselor rapide ale capacităților globale de detectare a asteroizilor".
O persoană care spune că a fost martoră la eveniment a scris pe Twitter că asteroidul "a luminat cerul cu un fulger roz, ceea ce a fost spectaculos".
Un altul a spus: "Am stat la fereastra mea și mi-am pornit telefonul. Nu mă așteptam la mare lucru, dar a fost într-adevăr uimitor"
Agenția a declarat anterior că obiectul ar trebui să "lovească în siguranță" atmosfera pământului din apropierea orașului francez Rouen.
Organizația Internațională de Meteori, o organizație non-profit cu sediul în Belgia, a declarat că obiectul ar fi pătruns la aproximativ 4 km (2,5 mile) de coasta franceză și ar crea un efect de "minge de foc".
Asteroizii sunt mici obiecte stâncoase care orbitează în jurul Soarelui, adesea descrise ca planete mici. Astronomii cunosc peste 1,1 milioane de asteroizi, deși se crede că numărul real este mult mai mare. Aproximativ 30.600 călătoresc pe o orbita care îi apropie de cea a Pământului, potrivit Agenției Spațiale Europene.
Ultimul asteroid prezis în avans că va intra în atmosfera Pământului a fost văzut pe cerul de deasupra Ontario, Canada, în noiembrie anul trecut. În ianuarie, un asteroid de mărimea unui microbuz se afla pe un curs de coliziune directă cu pământul.
Experții în detectarea asteroizilor sunt cei mai preocupați de „asteroizii bucăți de aur”, roci spațiale mult mai mari care ar putea provoca daune serioase pământului. În octombrie, agenția spațială americană NASA a anunțat că experimentul său de a devia calea unui asteroid a avut succes. În realitate, roca s-ar fi dezintegrat probabil în atmosferă înainte de impact.
Trimiterile poștale și mărfurile expediate din Ucraina, verificate mai minuțios în R. Moldova, după bomba depistată la aeroport într-o mașinuță
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați