09:49:21 18.10.2024
Stiri

FOTO // Stagiunea teatrală de la „Licurici”, încheiată cu o premieră –„Попелюшка” („Cenușăreasa”), în limba ucraineană, montată de regizorul Mikhail Urytskyi de la Kiev

Actualitate 19.07.2024 09:28 Vizualizări924 Autor: Irina Nechit
FOTO // Stagiunea teatrală de la „Licurici”, încheiată cu o premieră –„Попелюшка” („Cenușăreasa”), în limba ucraineană, montată de regizorul Mikhail Urytskyi de la Kiev


Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” a prezentat pe 18 iulie premiera spectacolului „Попелюшка” („Cenușăreasa”) de Evgheni Șvarț, după cunoscutul basm al lui Charles Perrault. Este un spectacol în limba ucraineană și a fost realizat în colaborare cu oameni de teatru din Ucraina.

Piesa „Попелюшка” („Cenușăreasa”) a fost montată de regizorul Mikhail Urytskyi din Kiev, scenografia e semnată de Mariya Pogrebnyak (Kiev, Ucraina) și Maria Gross (Republica Moldova), muzica îi aparține compozitorului Timur Polianski (Ucraina). Din distribuție fac parte Svetlana Radu, Maestru în Artă, Irina Boiarchina, Maestru în Artă, Andrei Madan, Artist Emerit, Inga Găină, Maestru al scenei, Stela Sîciuc, Igor Sîtnic, Rem Parabin.

Proiectul a fost implementat la inițiativa ministrului Culturii al Republicii Moldova, Sergiu Prodan, şi a directorului Teatrului Republican de Păpuşi „Licurici”, Ala Toma.

Sala arhiplină i-a aplaudat pe talentații păpușari de la „Licurici” care au transmis privitorilor un emoționant mesaj de credință în victoria binelui, a frumuseții adevărate, a valorilor autentice. Ne-au impresionat conceptul regizoral ingenios, formula teatrală inspirată, care îmbină arta cuvântului cu energia gesturilor, a momentelor coregrafice, apreciem și scenografia spectaculoasă, expresivitatea păpușilor, coloritul viu al costumelor și, bineînțeles, dedicația actorilor. Toate elementele montării au funcționat în armonie, am văzut scene învăluite de poezie, de visare, magia s-a întâmplat!

Potrivit dnei Ala Toma, director al Teatrului Republican de Păpuși „Licurici”, actorii au învățat în doar două săptămâni rolurile în limba ucraineană. „Echipa de actori merită toate laudele pentru efortul depus. Munca la spectacol ne îmbogățește experiența teatrală. De asemenea, acest proiect construiește o punte culturală cu colegii din Ucraina. Mulțumim artiștilor din scenă, dar și atelierelor de creație, echipei tehnice și tuturor celor care au lucrat pentru o producție de calitate”, menționează Ala Toma.

„Încă din primul an al invaziei rusești, copiii refugiaților din Ucraina au avut posibilitate să vadă spectacole la Teatrul „Licurici”, aici au fost primiți cu multă căldură. Datorită noii montări, „Попелюшка” („Cenușăreasa”), ei pot asculta îndrăgita poveste în limba ucraineană. Mulțumesc colegilor de la Chișinău, colectivului artistic al Teatrului „Licurici” pentru această creație scenică în limba ucraineană, realizată într-un termen record, le mulțumesc pentru entuziasm și consacrare, pentru susținere și deschidere sufletească. Sperăm că acest personaj simbolic care a dat numele teatrului, Licurici-ul, să le fie micilor spectatori ca o luminiță, să le dea speranță copiilor ucraineni care visează atât de mult să revină acasă”, a subliniat regizorul Mikhail Urytskyi.

De menționat că de curând a mai avut lor o premieră de succes la Teatrul „Licurici” – „Balada celor cinci motănași” după Ion Druță, în regia Danei Strungaru.

„Stagiunea curentă a fost una foarte densă, am reușit să prezentăm numeroase spectacole și să organizăm evenimente importante, care ne aduc mulți spectatori și au un rol educațional”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Ala Toma, director al Teatrului Republican de Păpuși „Licurici”.

„Echipa Teatrului de Păpuși „Licurici” s-a solidarizat cu refugiații din Ucraina încă din 2022, am organizat spectacole și activități în colaborare cu Ministerul Culturii al RM. Peste 200 de copii refugiați din Ucraina participă săptămânal la activitățile Centrului recreativ-dezvoltativ din foaierul și Casa mare ale Teatrului Republican de Păpuşi „Licurici”, acest centru a fost deschis în aprilie 2022. Aici activează atât cadre didactice din țara noastră, cât și pedagogi ucraineni. Activitățile sunt realizate în cadrul proiectului „Răspuns la criza umanitară din Ucraina”, în parteneriat cu Programul Educațional „Pas cu Pas”, Ministerul Culturii, Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici” și cu sprijinul financiar al World Vision International. Arta facilitează depășirea unor traume, arta ajută, alină suferințe, vindecă”, a mai spus Ala Toma.

Remarcăm faptul că, timp de doi ani, familiile din Ucraina beneficiază de bilete gratuite la spectacolele Teatrului Republican de Păpuşi „Licurici”.


Stiri relevante

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md