FOTO // Secția ATI de la Spitalul raional Soroca, REPARATĂ capital și dotată cu un TOMOGRAF computerizat de ultimă generație
Secția Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) de la Spitalul raional Soroca „Anatolie Prisăcari”, cu o capacitate de 12 paturi, a fost inaugurată marți, după o reparație capitală. Medicii vor acorda, de-acum încolo, asistență medicală în condiții moderne tuturor pacienților în stare critică, politraumatizați, cu patologii cardiovasculare, cum ar fi infarct miocardic sau accident vascular cerebral (AVC).
În cadrul secției a fost pus în funcțiune tomograful computerizat de ultimă generație, care va ajuta medicii să stabilească rapid și cu precizie înaltă diagnosticul în cazul pacienților cu accident vascular cerebral.
„Spitalul raional Soroca este unul dintre cele 11 centre primare AVC. Secția va prelua inclusiv pacienții care au suferit accident vascular cerebral din raionul Drochia. Totodată, în cadrul laboratorului modernizat vor fi efectuate toate analizele de urgență necesare 24/24”, a declarat astăzi ministra Sănătății, Ala Nemerenco, la evenimentul de inaugurare a secției.
Reparația capitală a secției ATI a fost realizată în cadrul unui proiect al Băncii Mondiale, iar costul total al investițiilor s-a ridicat la circa 20 de milioane de lei, a precizat Nemerenco.
Sursa citată a adăugat că tomograful computerizat, cu capacitatea de 64 de slice, va fi utilizat și pentru alte urgențe medicale, inclusiv traumatisme, hemoragii interne, maladii cardiovasculare, oncologice, respiratorii.
„Astfel, se va reduce considerabil rândul de așteptare pentru asemenea investigații, iar pacienții în stare critică vor avea acces la metode performante de diagnostic, aproape de locul de trai”, a adăugat Ala Nemerenco.
Prezentă la eveniment, președinta Maia Sandu i-a asigurat pe cei prezenți că repararea capitală a secției ATI se datorează, în primul rând, faptului că spitalele raionale au trecut în subordinea Ministerului Sănătății.
„Pentru modernizarea infrastructurii Spitalului raional Soroca și dotarea cu dispozitive medicale de înaltă performanță, Ministerul Sănătății, atât din surse proprii, cât și cu suportul partenerilor, a investit în anul 2023 suma de circa 40 de milioane de lei. Așa arată o secție ATI europeană. Vrem să facem asemenea lucruri în toată republica. Mai este încă mult de lucru, pentru că economia noastră nu poate genera toate resursele de care avem nevoie, pentru a reforma într-un an-doi toate spitalele din R. Moldova. De aceea e important să avem prieteni, pentru că o parte din finanțare vine de la partenerii noștri. De fiecare dată le spun partenerilor externi că avem nevoie de bani pentru modernizarea sistemului spitalicesc. Aceste condiții vă vor ajuta să salvați mai multe vieți și vom face tot ce putem ca asemenea secții și spitale să fie peste tot în R. Moldova”, a conchis Maia Sandu.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania