22:37:44 28.12.2024
Stiri

FOTO // Șanțurile săpate pentru sistemul de canalizare al unui sat din raionul Călărași au scos la iveală o așezare din timpul culturii Cucuteni-Tripolie, cea mai veche civilizație din Europa: Descoperirile arheologilor la Nișcani

Actualitate 08.05.2023 14:13 Vizualizări16335 Autor: Ziarul National
FOTO // Șanțurile săpate pentru sistemul de canalizare al unui sat din raionul Călărași au scos la iveală o așezare din timpul culturii Cucuteni-Tripolie, cea mai veche civilizație din Europa: Descoperirile arheologilor la Nișcani Agenția Națională Arheologică

Lucrările de modernizare a unui sat din R. Moldova au scos la suprafață vestigii care țin de istoria acestor pământuri.

Mai exact, muncitorii care săpau, în noiembrie 2022, șanțuri pentru sistemul de canalizare al satului Nișcani, raionul Călărași, au dat de o adevărată așezare peste care mileniile trecute au așternut pământ.

Primarul de Nișcani, Petru Sorici, a alertat specialiștii de la Agenția Națională Arheologică, după ce lucrările de excavare au afectat cel puțin cinci complexe arheologice - locuințe cu platforme și alte construcții - înșiruite pe o distanță de circa 100 de metri.

Arheologii s-au apucat imediat de lucru, au izolat zona, au efectuat săpături și investigații, stabilind că este vorba despre o așezare din faza târzie a culturii Cucuteni-Tripolie, cea mai veche civilizație din Europa.

Investigația arheologică de salvare a vizat o locuință descoperită sub pământ și scos la suprafață numeroase fragmente de lut ars și ceramică pictată de tip Cucuteni-Tripolie.

„A fost dezvelită și demontată o locuință de suprafață de dimensiuni medii - cca 4,8×7,5 m, care, exceptând o porțiune distrusă de șanțul pentru sistemul de canalizare, avea platforma de lut ars bine păstrată, aflată la adâncimea de 0,8-1,0 m. (...) Majoritatea plăcilor de lut ale platformei locuinței prezentau pe partea inferioară amprente de trunchiuri de copaci și bârne de lemn, orientate perpendicular pe axul lung al locuinței. Este de subliniat că în diferite zone ale platformei au fost semnalate două straturi de lut ars cu amprente de lemn pe partea inferioară, ceea ce sugerează că locuința respectivă ar fi avut două nivele. În partea de V a locuinței a fost depistată o aglomerație de lut ars, pietre și vase ceramice sparte în bucăți, arse până la zgurificare, care, împreună cu resturile de vatră și ale unei borduri de lut ars aflate dedesubt, indică existența aici a unei instalații de foc, distruse parțial prin săparea șanțului. (...) În calitate de inventar arheologic al locuinței, menționăm câteva vase ceramice fragmentare, dintre care unele pictate, descoperite, majoritatea, în jumătatea vestică a construcției, piese de silex, resturi faunistice și două fragmente de statuete antropomorfe”, detaliază Agenția Națională Arheologică.

Menționăm că acesta este al doilea sit arheologic identificat în ultimii ani pe teritoriul satului Nișcani, raionul Călărași.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

23.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva unui PSD...

20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md