11:15:41 18.01.2025
Stiri

FOTO // Salina unde poţi lua o porţie de SĂNĂTATE

Reportaj 31.03.2015 17:09 Vizualizări6621 Autor: Ziarul National
FOTO // Salina unde poţi lua o porţie de SĂNĂTATE sursa: google.ro

Situată la 10 km de staţiunea Sovata în judeţul Harghita, Salina Praid este una dintre cele mai mari mine de sare din România şi Europa.
Cu o formă eliptică, zăcământul are diametre de 1,2-1,4 km şi o adâncime de 2 700 de metri, cu rezerve de aproape 500 de ani, o adevărată comoară pentru economia Transilvaniei.



Prin exploatări masive de sare au rămas goluri subterane de mari dimensiuni, unde s-a individualizat un microclimat de salină, cu temperaturi relativ constante, între 14-160C, umiditate scăzută 66-70% şi presiune mai mare decât la suprafaţă în medie de 735-738 mmHg.



În inima muntelui de sare se ajunge cu autobuzul, printr-un tunel lung de 1 500 de metri, apoi accesul în salină se face coborând 300 de trepte abrupte, iar în faţa ochilor apare un adevărat orăşel subteran, la 120 de metri adâncime. Aerul este puternic ionizat, deosebit de eficient în tratarea afecţiunilor respiratorii. Tratamentele se fac sub supravegherea unei echipe medicale care mai susţine programe de gimnastică şi respiraţie alese pentru fiecare boală în parte. Practic, tratamentul cuprinde inhalarea aerului din mină, iar pentru rezultate bune, sunt necesare cam 18 zile petrecând cel puţin 4 ore pe zi în salină.



Primul nivel, cel destinat turiştilor, se întinde pe 1 300 de metri, iar cel care vine aici are parte de tot confortul: baze de tratament, cafenele, biliard, bibliotecă, locuri de distracţie şi chiar o galerie retrasă, unde oamenii se pot ruga. Capela din salină a fost construită în anul 1993.



De atunci, în fiecare zi de miercuri, joi şi vineri se ţin slujbe pentru ortodocși, catolici şi reformaţi. Există şi un muzeu al minei de sare, o bibliotecă şi chiar o galerie a vinurilor, unde puteţi degusta tot soiul de licori. Temperatura, în orice anotimp al anului, în salină este de 16 grade Celsius.



În timpul sezonului de vară, numărul persoanelor care vizitează mina şi al bolnavilor care se tratează aici, ajunge până la cifra de 2 500 - 3 000/zi.
În ceea ce priveşte condiţiile de agrement şi distracţie pentru cei sosiţi în comună pentru tratament sunt reprezentate prin diferite acţiuni desfăşurate în sala de spectacole, la bibliotecă, pe terenul de sport, excursii, iar amatorii de drumeţii pot străbate locurile pitoreşti din jurul comunei.



În cadrul localităţii Praid există şi un ștrand amenajat, cu apă sărată. Tot aici lângă ştrand sunt amenajate băi sărate fierbinţi (în vane), apa sărată fiind încălzită în cazane, deosebit de eficientă în tratarea reumatismului. Apa sărată şi iodurată are un efect calmant, relaxant fizic şi psihic. Băile sărate acţionează asupra întregului organism şi ca atare au următoarele efecte: calmante, relaxante fizic şi psihic, antiinflamatorii, vasodilatatoare, sterilizatoare de piele şi mucoase, cicatrizante. Durata băii este de la 10 minute pe zi până la 30 de minute, în funcţie de capacitatea individuală. Temperatura apei sărate este de 36 de grade Celsius. Un tratament la vană constă din 10-14 băi calde fără întrerupere. Băile sărate funcţionează în perioada 1 iunie - 15 octombrie.



Potrivit romanianmonasteries.org, comuna Praid nu excelează la capitolul turism. Cei mai mulţi dintre vizitatori aleg să se cazeze în staţiunea Sovata şi să parcurgă zilnic câţiva kilometri pentru a intra în mina de sare. Abia în ultimii ani pensiunile private au fost oferite ca soluţie de cazare cu preţuri atractive.



În afara minei de sare o atracţie este şi bazinul cu apă sărată, aflat la 200 de metri de la intrarea în salină.







Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md