FOTO // R. Moldova mai face un pas spre DIVERSIFICAREA resurselor energetice. Inginerii din India au TESTAT cu succes încă un tip de piloni folosiți la construcția liniei electrice aeriene 400 kV Vulcănești-Chișinău
Pilonii de tip R-30, care urmează a fi instalați pentru construcție liniei electrice aeriene 400 kV Vulcănești-Chișinău (LEA), au fost testați cu succes în India. Inginerii indieni au stabilit că acest tip de piloni corespund cerințelor tehnice și vor rezista condițiilor meteorologice specifice R. Moldova.
Potrivit Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, testările-tip pentru pilonii de tip R-30 au avut loc în această săptămână în cadrul stației de testare a pilonilor din Institutul Central de Cercetare în Energetică (CPRI) Bengaluru, India.
Amintim că astfel de testări au fost efectuate și în luna septembrie curent când a fost stabilită rezistența pilonului de tip R-NS - tipul de pilon va reprezenta circa 80% din cantitatea totală a pilonilor care urmează a fi instalați pentru construcția liniei electrice aeriene 400 kV Vulcănești-Chișinău.
„Linia electrică aeriană va fi construită din mai multe tipuri de piloni, cum ar fi: R-NS, R-30 și R-60 – ultimul fiind preconizat pentru testările-tip în luna ianuarie 2023. Proiectul este la etapa finală de proiectare a liniei electrice aeriene, construcția urmând a fi inițiată în primăvara anului următor”, a declarat astăzi vicepremierul Andrei Spînu.
Lucrările de construcție a liniei electrice aeriene 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești-Chișinău au fost declarate de către Parlament lucrări de utilitate publică de interes național.
Acest obiectiv va conecta R. Moldova la rețeaua electrică a României și, astfel, va fi redusă dependența electrică a republicii noastre de regiunea transnistreană. Construcția LEA 400 kV va avea 158 de kilometri de linie electrică de înaltă tensiune și aproximativ 511 stâlpi pentru susținerea și întinderea conductoarelor.
Lucrările de construcție vor fi efectuate în cadrul Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre R. Moldova și România, Faza I”, cu un buget total de 260 de milioane de euro, pentru o perioadă de 4 ani.
BERD și BEI vor oferi R. Moldova împrumuturi de câte 80 de milioane de euro, Asociația Internațională pentru Dezvoltare - 61 de milioane de euro, iar UE/NIP - un grant în sumă de 39,4 milioane de euro.
CSM a reluat procedura disciplinară în privința a trei judecători în demisie de la CSJ, după ce aceștia au anulat hotărârile Comisiei „pre-vetting” în privința a 21 de magistrați
R. Moldova, reprezentată la Forumul Economic de la Davos de o delegație condusă de premierul Dorin Recean: Întrevederi bilaterale cu lideri politici și reprezentanți ai companiilor internaționale pentru a promova agenda economică a statului nostru
INVENTARIERE // Mai multe lacuri mari de acumulare din R. Moldova sunt nefuncționale, iar peste un sfert necesită reparații: Recomandările autorităților pentru proprietarii acestora