FOTO // R. Moldova, „INVADATĂ” de tot felul de mărfuri. Cetățenii veniți de peste hotare încearcă să introducă fraudulos piese pentru instalații frigorifice, genți, portmonee, produse cosmetice și de uz casnic, dar și articole presupus a fi de brand
Piese pentru instalații frigorifice, genți, portmonee, produse cosmetice și de uz casnic, suplimente alimentare în sortiment, dar și articole presupus a fi de brand urmau să ajungă fraudulos pe piața din R. Moldova.
Angajații Serviciului Vamal au depistat toate aceste lucruri în bagajele unor conaționali de-ai noștri sau care aparțineau unor ucraineni.
Potrivit Serviciului Vamal, lotul comercial de piese pentru instalații frigorifice a fost depistat la postul vamal Leușeni, într-un autocar care venea din Italia. Piesele erau ascunse în spațiile laterale ale autocarului, dar și printre bagaje și transmisiuni neînsoțite.
Tot la punctul de trecere al frontierei Leușeni, vameșii au depistat într-un alt autocar ce venea din Italia un lot de 88 de genți și portofele.
Un lot de produse cosmetice și de uz casnic, dar și diferite suplimente alimentare, a fost descoperit la vama Tudora. Funcționarii postului vamal și inspectorii Centrului Chinologic au supus verificărilor un autoturism de model „Honda Civic”, ce se deplasa din Ucraina spre R. Moldova.
Șoferul, un nerezident în vârstă de 67 de ani, a declarat în cadrul controlului vamal ca transportă doar bunuri personale. Totuși, în urma controlului au fost depistate produsele nedeclarate.
De asemenea, la vama Leușeni, în bagajul unui conațional ce venea din Italia, a fost descoperit un lot comercial de geci, cu inscripția unor branduri de renume.
În toate cazurile bunurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoanele documentate riscă amenzi.
Serviciul Vamal a oferit, repetat, explicații privind bunurile introduse în R. Moldova.
„La trecerea frontierei vamale pe sens de intrare, ieșire sau tranzit, este necesar să completați declarația vamală a călătorului - formularul prin care declarați bunurile aflate în bagajele personale.
Documentul trebuie completat în următoarele cazuri:
Pentru mărfuri cu caracter comercial din bagajele personale, cu condiția ca valoarea acestora să nu depășească echivalentul în lei moldovenești a sumei de 1 000 euro sau 1 000 de kg în masă netă;
Pentru bunuri al căror transport peste frontiera vamală se autorizează de către alte autorități de control;
Pentru bagajul personal conform art. 225 Cod vamal;
La solicitarea călătorului;
La cerința funcționarului vamal.
De asemenea, formularul poate fi depus în cazul declarării voluntare a valorilor valutare de până la 10 000 de euro”, subliniază sursa citată.
Nicolae Enciu // Academicianul Ioan-Aurel Pop împlinește 70 de ani: Românii și România în opera sa
RECOMANDĂRI // Filmele și serialele NOI pe care nu trebuie să le ratezi în luna ianuarie pe Netflix
Locuitorii a 12 sate din Zona de Securitate, dar și mai multe instituții publice, inclusiv două penitenciare de la Tighina, administrate de Chișinău, au rămas fără gaze