FOTO // Profesorii au ieșit din nou în stradă: „Nu ne alungați din țară!”
Aproape 3 000 de profesori din toată țara au continuat și astăzi protestele în centrul capitalei. Dascălii au cerut autorităților să le acorde salarii mai mari. Adunați în scuarul Teatrului de Operă și Balet din Chișinău din toate raioanele țării, oamenii au scandat lozinci anti-migrație și au cerut lefuri decente.
„Să fim prețuiți și respectați”, „Susțineți profesorii, investiți în educație” și „Muncă legală, bogăție în țară”, au strigat profesorii. Printre aplauze și urale, câteva cadre didactice și-au expus nemulțumirile care i-au adus în stradă.
„Pentru dirigenție, unui profesor în revine 25 de bani pe zi de la un elev. Spuneți-mi, vă rog, ce serviciu se plătește astăzi cu 25 de bani?”, a întrebat indignată Tatiana Boboc, o profesoară de la un liceu din capitală. „Nu goniți intelectualii din țară, fiți mai sensibili, mai cu caracter, dovediți că sunteți competenți și că nu v-am ales degeaba”, a mai spus profesoara. „Poate un profesor umilit, chinuit, împovărat și neodihnit să educe un elev, să fie sensibil? Dați-ne mai mult, iar noi vom munci mai mult, pentru că putem! Am ajuns în rol de cerșetor doar muncind”, a concluzionat pedagogul.
Și alți profesori au luat rând pe rând cuvântul și au cerut bani mai mulți pentru educație. Cu lacrimi în ochi, unii au mărturisit că nu au bani pentru a supraviețui, fără a mai vorbi de odihnă. „M-am săturat ca fiica mea de 11 ani să mă întrebe mereu: mama, când ne vom duce la mare?”, a spus una dintre profesoare. „Fără o motivație, nu există educație. Iar fără de educație, nu poate să fie o civilizație”, a conchis aceasta.
„Avem salarii moldovenești, dar pretindem că avem standarde europene”, și-a exprimat părerea și un profesor. „Dacă susțineți profesorii, investiți în educație! Noi nu cerem de pomană, noi ne cerem salariile binemeritate!”, a argumentat acesta.
Premierul Iurie Leancă a venit să le vorbească „direct” profesorilor adunați în scuar. Acesta a precizat că vine dintr-o familie de profesori și că știe foarte bine acest domeniu, „nu din auzite, ci din trăite”. „Știu ce înseamnă această muncă și știu să o apreciez. Pentru mine și colegii mei este important să îmbunătățim condițiile de viață în Republica Moldova. Dați-ne voie, încă nu avem resursele indentificate. O să continuăm negocierile, greva generală e dreptul dvs., dar nu uitați că avem și responsabilități”, a declarat prim-ministrul. Acesta a anunțat că profesorii vor primi o primă echivalentă cu un salariu mediu pe economie în acest an și a cerut timp pentru găsirea surselor necesare majorării salariilor.
Leancă a mai amintit de cele 20 de milioane de euro oferite de Guvernul României pentru reparația grădinițelor din R. Moldova și investițiile făcute de Banca Mondială pentru crearea de condiții decente în școli.
Precizăm că profesorii cer autorităților să le majoreze salariile cu 50%. Aceștia au protestat mai multe zile în capitală, dar au avut și întâlniri cu premierul Leancă și ministrul Educației, Maia Sandu.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski