FOTO // Primul monument dedicat Centenarului a fost inaugurat. Amintește de o luptă UNICĂ în istoria noastră
Primul monument dedicat Centenarului Marii Uniri a fost inaugurat, sâmbătă, în orașul Galați.
„Monumentul Apărătorii Galațiului 7-9 ianuarie 1918” a fost construit în zona centrală a orașului. Acesta este realizat din mai multe module fabricate într-un atelier din București. Practic, este vorba despre reproducerea unui monument care a existat în Galați în perioada interbelică și care a fost distrus de comuniști. Iată cum arată.
Monumentul a fost comandat de Consiliul Județului Galați și a costat peste 300.000 de lei.
„Consiliul Județului a comandat acest monument. Este vorba despre Monumentul Apărătorii Galațiului 7-9 ianuarie 1918, care este așezat la Stirex. Conform planului, suprafața monumentului este de 20 mp, are înălțimea de 5,25 metri, cu tot cu vulturul situat în vârf, iar soclul este luminat. Construcția a costat 307.500 lei, bani de la bugetul CJ Galați.
Este practic reconstruirea unui vechi monument, este o replică făcută de o echipă de specialiști. Vechiul monument a fost distrus în perioadă comunistă”, au declarat reprezentanții Biroului de presă al CJ Galați.
Monumentul a fost inaugurat în anul în care se sărbătorește împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. De aceea, autoritățile locale au organizat o ceremonie cu mult fast. Circulația auto pe cel mai mare bulevard al orașului a fost blocată pe parcursul dimineții, deoarece în jurul monumentului s-au desfășurat slujbe religioase, momente artistice și oficiale.
De asemenea, acolo a avut loc o demonstrație de reconstituire istorico-militară care a cuprins prezentarea echipamentului de epocă, a drapelului și a armamentului, mânuiri de armă, ceremonia de depunere a jurământului militar conform regulamentelor din anul 1918 și o scurtă simulare de bătălie.
La final, în memoria tuturor militarilor români din Primul Război Mondial, au fost trase trei salve de infanterie.
Bătălia pentru Galați a avut loc la finalul Primului Război Mondial. Între 7 și 9 ianuarie 1918 mai multe unități ale armatei ruse au înconjurat și bombardat orașul Galați cu scopul de a-l cuceri și jefui. Asta deși rușii și românii erau aliați, iar inamicii nemți se aflau la câțiva kilometri distanță pe malul Siretului.
În această confruntare au conlucrat marina, trupele terestre și aviația Armatei Române, reprezentând un caz unic pentru o bătălie desfășurată pe teritoriul României în Primul Război Mondial.
500 de soldați, marinari și pompieri români au învins armata rusă formată din circa 12.000 de soldați, membri ai unității de elită Divizia 9 Siberiană.
În memoria acelor lupte, orașul erou Galați a fost decorat de regele Italiei, prin generalul Pietro Badoglio (1921) și de președintele Franței, prin generalul Henri Mathias Berthelot (1922), acordându-i-se Crucea de Război a Italiei și Crucea de Război a Franței, scrie ziare.com.
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei