FOTO // Primarul Ion Ceban, ACUZAT că ar face achiziții din bani publici de la doi MILIARDARI ruși, care sunt incluși în lista SANCȚIUNILOR: „Ivan se crede deja cu sacii în căruță și face afaceri cu agresorul rus”
ACTUALIZARE // Natalia Ixari, purtătoarea de cuvânt a primarului Ion Ceban, declarat că licitațiile pentru achizițiile publice sunt organizate conform legii, care nu prevede „aiurelile” ministrului.
Primăria Chișinău a cumpărat peste achiziționat 40 000 de metri pătrați de membrane bituminoase pentru reparațiile curente ale acoperișurilor blocurilor locative din capitală de la o companie condusă de doi miliardari ruși. Cei doi ar fi în lista sancțiunilor Ucrainei și Poloniei, pentru „sprijinul material sau financiar al activităților care amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”, susține ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizări, Dumitru Alaiba.
„Proeuropeanul Ivan Ceban susține producătorul autohton din Rusia. Ivan, cel care până ieri bătea la toate ușile din România, se laudă pe pagina sa de Facebook că primăria a achiziționat 40 000 m.p. de membrane bituminoase pentru reparațiile curente. Ivan nu are nicio problemă cu faptul că producătorul este o companie rusă - ТЕХНОНИКОЛЬ. Întâmplător sau nu, aceasta este deținută de doi dintre cei mai bogați afaceriști ruși, Serghei Kolesnikov și Igor Rîbakov, ambii deținători a câte 50% din companie și ambii făcând parte din top 125 de miliardari ruși, conform Forbes.ru. La 19 octombrie 2022, cei doi au fost incluși în lista sancțiunilor Ucrainei, pentru că oferă o sursă semnificativă de venit pentru guvernul rus, care a inițiat acțiuni militare și genocidul civililor în Ucraina. La 29 mai 2023, și tot neîntâmplător, Polonia aplică sancțiuni celor doi pentru sprijinul material sau financiar al activităților care amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei. Întâmplător sau nu, Ivan face business cu ei în tot acest timp, finanțând, astfel, cu banii moldovenilor profitul întreprinderilor din Rusia”, a scris Alaiba într-o postare pe Facebook.
În opinia vicepremierului Alaiba, este inadmisibil ca o instituție publică să facă asemenea achiziții dintr-un stat agresor.
„Pe timp de război, când Federația Rusă i-a invadat pe vecinii noștri ucraineni și a declanșat un amplu război hibrid asupra republicii noastre, întâmplător sau nu Ivan continuă să rămână fidel business-ului rusesc pe banii publici, pe banii noștri. Întâmplător sau nu, lui Ivan, care se crede deja cu sacii în căruță, nu îi mai ajunge bunul-simț de a se abține să se laude pentru că face afaceri cu agresorul rus”, a conchis Alaiba.
Ion Ceban nu a comentat, deocamdată, acuzațiile lansate de Dumitru Alaiba, însă din pozele postate de primar pe rețelele de socializare reiese că achiziția invocată a fost efectuată de la firma amintită de vicepremier - ТЕХНОНИКОЛЬ.
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți