FOTO // Premierul Chiril Gaburici, în rol de polițist de frontieră, la un an de la abolirea vizelor în ţările UE
Premierul Chiril Gaburici a intrat astăzi, pentru câteva ore, în rolul polițistului de frontieră pentru a vedea cum funcţionează regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, la un an de la intrarea în vigoare a acestuia.
Premierul, însoțit de şeful Delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova, Pirkka Tapiola, a inspectat vama, dar și segmentul „verde” al frontierei de stat, unde i-a fost prezentat echipamentul Poliției de Frontieră, utilizat la supravegherea graniței. Însoțit de un chinolog cu câinele de serviciu, Chiril Gaburici a patrulat un segment de frontieră. De asemenea, premierul a testat cum funcționează ambarcațiunile destinate patrulării pe râul Prut.
Prim-ministrul Chiril Gaburici și şeful Delegaţiei UE în R. Moldova, Pirkka Tapiola, au vizitat astăzi cel mai solicitat punct de trecere a frontierei, Leușeni-Albița, în contextul marcării primei aniversări de la abolirea regimului de vize cu Uniunea Europeană pentru cetățenii moldoveni, deținători ai pașapoartelor biometrice.
Potrivit datelor oficiale, timp de un an, prin punctele de trecere situate la hotar cu România și Aeroportul Internațional Chișinău au fost înregistrate peste 460 de mii de traversări ale cetățenilor moldoveni în spaţiul Schengen.
„Astăzi se împlinește un an de când avem regim fără vize în UE și cetățenii noștri, indiferent de etnie, loc de trai sau limba pe care o vorbesc, pot circula liber. De asemenea, constat că modernizarea instituției este vizibilă și mă bucur să văd că aveți o cooperare reușită și cu colegii din România”, a precizat Chiril Gaburici.
„Cei mai mulţi moldoveni au ales să treacă hotarul prin punctul de trecere Leușeni-Albița. În 12 luni, poliţiştii de frontieră de aici au înregistrat peste 100 de mii de persoane. Pentru noi este important că majoritatea cetățenilor, circa 90 la sută, respectă condițiile de ședere în spațiul european și se reîntorc acasă”, a subliniat șeful Poliției de Frontieră, Dorin Purice.
Potrivit lui Pirkka Tapiola, Uniunea Europeană a susţinut financiar implementarea reformelor în acest proces, acordând țării noastre 21 de milioane de euro. „R. Moldova a reușit să obțină abolirea regimului de vize cu UE doar pentru că a reușit să implementeze reforme concrete în acest sens”, a subliniat șeful Delegaţiei UE la Chişinău.
La finalul vizitei, premierului Chiril Gaburici și Ambasadorului Pirkka Tapiola le-a fost înmânat câte un însemn al Poliției de Frontieră.
Regimul liberalizat de vize în spaţiul Schengen pentru cetăţenii Republicii Moldova, posesori ai paşapoartelor biometrice, a intrat în vigoare la 28 aprilie 2014.
Astfel, Republica Moldova a devenit prima țară a Parteneriatului Estic, și rămâne a fi unica în acest sens, căreia i-a reușit liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md