FOTO // Podul de la Leușeni - Albița, REPARAT și dat în exploatare: „Circulația rutieră și pietonală pe pod a fost redeschisă cu succes”
Reparația podului peste Prut, care unește punctele de trecere a frontierei moldo-române Leușeni-Albița, iar circulația rutieră și pietonală a fost redeschisă.
„Comisia de recepție, formată din reprezentanți ai Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), companiei de proiectare, antreprenorului și DRDP Iași, a constatat că lucrările au fost executate conform standardelor de calitate impuse, respectând proiectul de execuție și normativele în vigoare. Astfel, circulația rutieră și pietonală pe pod a fost redeschisă cu succes”, anunță ASD.
Reparația podului amplasat pe drumul expres M1, situat la frontiera cu România – Leușeni – Chișinău – Dubăsari – frontiera cu Ucraina, km 0, a presupus lucrări de reparație la calea podului, suprastructura și infrastructura acestuia.
Mai exact, lucrările au inclus consolidarea pilei și albiei cu piatră brută; consolidarea sfertului de con cu beton armat; colmatarea etanșeității dintre betoane la sfertul de con; consolidarea cu anrocament a sfertului de con; hidrofobizarea intradosului suprastructurii; așternerea stratului din beton asfaltic; montarea parapetului de siguranță; instalarea rosturilor de deformație; aplicarea marcajului rutier; precum și montarea indicatoarelor rutiere.
Lucrările de reconstrucție au costat 27 de milioane de lei, bani alocați din Fondul Rutier.
Acest pod peste râul Prut are o lungime de 163,6 metri și lățimea de 8,84 de metri, dintre care partea carosabilă constituie 7 metri, iar cele două trotuare - câte 0,7 metri.
Reabilitarea acestui obiectiv a fost demarată în anul 2022, iar de atunci au traversat podul aproximativ 763 000 de autoturisme, 297 000 de camioane și 46 000 de autocare, iar numărul total de pasageri care au tranzitat podul a fost de aproximativ 3,8 milioane.
Potrivit ASD, acest pod este de o importanță strategică majoră pentru R. Moldova, contribuind în mod considerabil la mobilitatea, transportul de mărfuri și persoane, precum și dezvoltarea comerțului dintre republica noastră și România.
Elveția se declară gata să găzduiască o întrevedere Trump-Putin. Ce se va întâmpla cu mandatul de arestare pe numele liderului rus
Studiu îngrijorător: Oamenii de ştiinţă spun că au descoperit cauza înmulţirii inexplicabile a cazurilor de cancer
Ziua Culturii Naționale: ICR „Mihai Eminescu” și Ambasada României în R. Moldova organizează concertul cu genericul „Enescu. Rapsodii și poeme”, la 70 de ani de la trecerea în neființă a marelui compozitor român