FOTO // Până la 37 de ani a născut 38 de copii
O femeie din Uganda în vârstă de 37 de ani a ajuns la incredibila performanță de a da naștere la nu mai puțin de 38 de copii, relatează publicația „Daily Monitor” din Uganda, într-un articol preluat pe larg de presa internațională.
Cum a fost posibil? Mariam Nabatanzi a născut de șase ori gemeni, de patru ori tripleți, de trei ori a avut cvadrupleți și numai două sarcini au fost cu un singur făt. Cu excepția ultimului copil, care are patru luni și pentru care a făcut cezariană, pe toți ceilalți copii i-a născut normal, acasă.
Zece dintre copii sunt fete, restul sunt băieți. Cel mai mare are 23 de ani.
A născut tot timpul pe cale naturală și spune că s-a refăcut repede. Doar la ultima sarcină a trebuit să facă cezariană, iar de atunci a rămas cu o durere de spate.
Povestea vieții
Povestea vieții acestei femei este impresionantă. S-a măritat la 12 ani, după ce a scăpat de la moarte, spune femeia, ca prin urechile acului: mama ei vitregă ar fi pisat sticlă și ar fi pus-o în mâncarea pe care voia să le-o dea lui Nabatanzi și celor patru frați ai săi. Din fericire, Nabatanzi a scăpat, pentru că nu era acasă. Frații ei, însă, au mâncat și au murit imediat.
Începe să plângă când își amintește prin ce a trecut după ce s-a măritat, relatează „Daily Monitor”. În 1993, a fost dată în căsătorie unui bărbat de 40 de ani. „Soțul meu era poligam, avea mulți copii din relațiile pe care le avusese, iar eu trebuia să am grijă de ei. Era violent și mă bătea de câte ori avea ocazia”, a povestit ea.
În 1994, când avea 13 ani, Nabatanzi a dat naștere primei perechi de gemeni. Doi ani mai târziu, a făcut tripleți, iar după un an și șapte luni a avut primii cvadrupleți. Aceste sarcini multiple nu au surprins-o. Tatăl ei a avut 45 de copii, cu diferite femei, dar printre urmași se numărau cvintupleți, cvadrupleți, gemeni și tripleți.
Medicii spun că, într-adevăr, este posibil ca Nabatanzi să aibă moștenirea genetică a tatălui ei. E vorba de o predispoziție genetică care duce la hiperovulație, ceea ce sporește șansele unei sarcini multiple.
După a șasea sarcină, când Nabatanzi avea 18 copii, a vrut să se oprească și a mers la doctor. Numai că doctorul i-a spus că nu poate face nimic. Dacă ar fi pus capăt nașterilor atunci, i-ar fi putut fi fatal. Avea o rezervă de ovule mult prea mare, iar acumularea de ovule nefertilizate nu numai că poate distruge sistemul reproducător, dar le poate cauza femeilor moartea, a explicat dr. Ahmed Kikomeko de la Spitalul General Kawempe.
Atunci, femeia a încercat să folosească un dispozitiv contraceptiv intrauterin, dar nu l-a suportat, era să moară din cauza lui, a stat în comă o lună.
La vârsta de 23 de ani, avea deja 25 de copii. S-a dus din nou la spital și i-a spus doctorului că ar vrea să se oprească. Din nou a fost sfătuită să continue cu nașterile, pentru că rezerva de ovule era încă prea mare.
Când, în decembrie anul trecut a născut ultimul său copil, al 38-lea, prin cezariană (a trebuit să facă cezariană pentru că era prea slăbită), i-a spus doctorului să facă ceva pentru a nu mai putea naște, iar doctorul i-a legat, cel mai probabil, trompele. Femeia spune că doctorul i-a spus că „îi va tăia uterul din interior”.
Un soț abuziv
Nabatanzi are 25 de ani de căsnicie, ani în care a suferit mult și a fost umilită. Ea spune că a fost torturată chiar de soțul ei, de mai multe ori, care obișnuiește să se îmbete și nu contribuie la traiul zilnic al familiei. Copiii abia dacă își cunosc tatăl, pentru că nici nu prea stă pe acasă, a explicat Nabatanzi. Cel mai mare copil, băiatul de 23 de ani, spune că ultima dată și-a văzut tatăl în urmă cu zece ani. De obicei vine noaptea, chiar și la un an o dată, și stă foarte puțin, nici nu îl apucă dimineața.
Mama este cea care în tot acest timp a avut grijă de copii. Și în ciuda greutăților, a reușit să-i trimită la școală. Unul dintre primii gemeni născuți este acum asistent medical, iar celălalt s-a specializat în construcții. Încă nu au slujbe.
Femeia cumpără 10 kg de mălai pe zi, patru kg de zahăr și trei săpunuri și este mulțumită că nu și-a văzut copiii suferind de foame. Oricum, în zonă problema și mai mare este apa și zilnic are nevoie de 15 bidoane. Ca să-și câștige existența, vinde plante medicinale și face diverse munci ocazionale - tunde, decorează, împodobește mirese. Nu de puține ori, oamenii au râs de ea pentru că are așa de mulți copii, dar nu i-a luat în seamă și și-a văzut de treabă.
„Nu mă feresc de nicio treabă, dacă îmi aduce bani. Nu-mi plâng de milă, pentru că știu că acești copii sunt un dar de la Dumnezeu pe care trebuie să-l prețuiesc și fac tot ce pot ca să-i protejez”, spune Nabatanzi.
Are un necaz cu un fiu de cinci ani, care a fost diagnosticat cu o problemă cardiacă. Trebuie să strângă bani pentru a merge la operație în India.
Nabatanzi își găsește alinare în copiii ei și se bucură de familia pe care ea, când era copil, nu a avut-o. Acum e mai ușor: copiii mai mari își ajută frații mai mici și o ajută pe mama lor la treburi.
Sursa: digi24.ro
VIDEO // Noi imagini în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cum „striga” la Kozak
VIDEO // Noi FILMĂRI cu Dodon, Plahotniuc și Iaralov. Șeful statului povestește că merge la RAPORT la conducerea Federației Ruse: „Eu scriam notele lui Putin...”
DOC // Platon ar cere DESPĂGUBIRI de 250 de MILIOANE de dolari de la R. Moldova, prin intermediul juriștilor săi