FOTO // Orașe pe care trebuie să le VIZITEZI neapărat. Sunt mai frumoase decât te așteptai
Îţi propunem să descoperi cinci oraşe condimentate bine cu istorie, cultură şi tradiţii şi care sunt mult mai frumoase decât te aşteptai!
De câte ori vorbeşti despre frumuseţile patriei, mai ales atunci când trebuie să faci câteva recomandări unor prieteni din străinătate, primele locuri din România care îţi vin în minte sunt Sibiu, Sighişoara şi Timişoara. Însă există şi alte oraşe mioritice mult mai frumoase decât te aşteptai.
Alba Iulia - Unul dintre cele mai frumoase şi mai interesante oraşe din România, Alba Iulia este un adevărat centru spiritual şi cultural al românilor de pretutindeni. Potrivit ghiduri-turistice.info, la intrarea în Catedrala Reîntregirii, „pe partea dreaptă a uşilor există o inscripţie ce vorbeşte despre unirea lui Mihai Viteazul, iar la interior după ce treceţi de uşi, în dreapta, este un mozaic ce-l reprezintă pe voievodul roman, iar în stânga un altul reprezentând-o pe soţia sa, Doamnă Stanca”.
Baia Mare - Oraşul este situat în depresiunea Baia Mare, pe cursul mijlociu al râului Săsar, la poalele Munţilor Gutâi, regiune cunoscută nu doar pentru bogăţiile subterane, ci şi pentru împrejurimile care conferă o frumuseţe aparte locului.
Turnul Sfântului Ştefan este simbolul oraşului Baia Mare. Turnul mai înalt de 40 m este rămăşiţa Bisericii „Sfântul Ştefan”. Era o biserică construită în 1387 în stil gotic şi avea două nave. Cele două nave paralele lungi de 50 aveau acoperişuri separate. Turnul de 50 m a fost ridicat între 1445-146, având la bază dimensiunile 8,76 x 8,26 m. Are trei scări de piatră, care de la mijlocul turnului sunt de lemn. Cu toate ca avea paratrăsnet, în secolul al XIX-lea a fost incediat de un trăznet.
Printre obiectivele turistice pe care le mai puteţi vedea în Baia Mare, se numără şi Turnul Măcelarilor, care a fost construit în secolul al XV-lea. Există o legendă, conform căreia din acest turn ar fi fost împuşcat Pintea Viteazul.
Curtea de Argeş este un oraş cu importanţă istorică. Este vechea capitală a Valahiei şi ar trebui să vizitaţi Casa Domnească şi Mănăstirea înainte să căutaţi drumul spre barajul sau lacul Vidraru şi Cetatea Poenari.
Pe lacul Vidraru există un restaurant-hotel plutitor unde vă veţi simţi ca într-o croazieră.
Cetatea Poenari, nu departe de Lacul Vidraru, a fost construită la ordinul lui Vlad Ţepeş ca punct strategic de apărare, pe un vârf de munte abrupt şi împădurit unde momentan 1 480 de trepte facilitează urcarea la cetate.
Multă lume asociază oraşul Ploieşti cu extragerea petrolului şi puţini ştiu că oraşul era, în secole XVII şi XVIII, un important nod comercial pe ruta spre Braşov. Deşi distrus de bombardamente în timpul războiului, din pricina localizării strategice în apropierea zăcămintelor de petrol, oraşul păstrează astăzi câteva clădiri interbelice şi chiar din secolul XIX. Una dintre aceste clădiri este cea a Halelor Centrale, construită de celebrul arhitect Toma T. Socolescu între 1930-1935. Clădirea şi-a păstrat funcţionalitatea de piaţă agroalimentară şi este locul de unde puteţi cumpăra legumele, zarzavaturile şi alimentele producătorilor din zonă. O găsiţi în centrul oraşului şi o recunoaşteţi după turnul cu ceas.
Târgovişte, cea de-a doua capitală a Valahiei, este un orăşel de provincie în care te opreşti să vizitezi vestigiile istorice, mânânci ceva şi apoi îţi vezi de drum.
Ce poţi vedea în Târgovişte? Turnul Chindiei, Cetatea Domnească şi parcul din apropiere. Încununează vizita în acest oraş cu o masă copioasă la terasa Valahia, de lângă gară. Au mici buni şi cartofi prăjiţi cu brânză rasă.
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană