15:57:36 25.12.2024
Stiri

FOTO // MUZEUL din burta copiilor: Monede, baterii, nasturi, insigne cu Lenin sau agrafe, scoase de medici din stomacul micuților, expuse la Chișinău

Social 07.09.2019 11:15 Vizualizări3438 Autor: Ziarul National
FOTO // MUZEUL din burta copiilor: Monede, baterii, nasturi, insigne cu Lenin sau agrafe, scoase de medici din stomacul micuților, expuse la Chișinău MMPS

Monede din 19 țări, baterii, semințe, nasturi, insigne cu Lenin sau agrafe. Sunt doar câteva dintre miile de obiecte extrase din corpul micuților de către medicii Secției endoscopie de la Institutul Mamei și Copilului.

Majoritatea obiectelor scoase, în afară de cele vegetale și prețioase, sunt păstrate într-un un mic muzeu, amenajat în Secția de endoscopie.

Doctorii le recomandă părinţilor să fie vigilenți și să nu lase obiectele de dimensiuni mici, medicamentele sau substanțele periculoase la îndemâna copiilor. În cazul în care au observat ceva suspect, trebuie să se adreseze de urgență la medic.

Copilul Cristinei Gusev a fost internat în Secția de endoscopie a Institutului Mamei și Copilului după ce a înghițit o baterie.

Femeia nu a stat mult pe gânduri și a chemat ambulanța. Inițial, copilul a fost dus la Spitalul din Orhei după care părinții au decis să-l transfere la Chișinău.

„Copilul era la bunici. Asambla cu frățiorul mai mare câteva piese de Lego. Eu și soțul eram la Chișinău. La un moment dat, m-a sunat mama și mi-a spus că a înghițit o baterie. Am intrat în panică. Am chemat de urgență ambulanța, copilul a fost dus la Orhei, dar noi am decis să venim la Chișinău pentru ca să fie consultat de mai mulți specialiști. După această experiență, o să verific mai atent jucăriile copiilor mei”, a spus Cristina Gusev.

Anual, aproximativ 150 de copii ajung la spital din cauza obiectelor pe care le înghit. În perioada vacanței, numărul solicitărilor se dublează.

Șefa Departamentului Diagnostic a Institutului Mamei și Copilului, Valentina Rașcov, spune că o bună parte dintre cazuri ar putea fi prevenite, dacă părinții ar fi mai responsabili.

„Cel mai des extragem monede. Avem o colecție din 19 țări, unele dintre care nu mai există deja. Din tractul digestiv, cel mai frecvent, scoatem baterii, iar din cel respirator - resturi alimentare, semințe de floarea-soarelui, de porumb, de pepene roșu. Corpul uman este ca un termostat. Dacă boabele și semințele vegetale nu sunt scoase la timp, încep să crească și să încolțească, iar copii ajung să nu mai poată respira”, spune medicul.

Majoritatea pacienţilor au între trei și cinci ani, vârste la care curiozitatea nu are limite. Pe parcursul anilor, Valentina Rașcov a asistat la diverse cazuri, de la cele mai bizare până la cele mai șocante.

Specialista povestește că un copil a rămas cu sechele pe viață după ce a înghițit o baterie, care i-a provocat arsuri grave pe esofag și trahee. Chiar dacă obiectul a fost scos după doar două ore de la incident, copilul este acum invalid.

Medicul își mai amintește cum a găsit broșe, magneți și ținte de 10 centimetri în corpurile copiilor.

Acum câțiva ani, a extras un inel din stomacul unei fetițe pe care părinții l-au căutat câteva luni și credeau că a fost furat. Bijuteria a fost găsită în urma investigațiilor medicale, după ce fetița a început să aibă dureri de burtă.

Valentina Rașcov atenționează părinții care au observat că micuții lor au înghițit un obiect, să solicite de urgență ambulanța. Orice intervenție din partea unei persoane necalificate poate provoca complicații.

„Părinții trebuie să fie foarte precauți. Avem foarte multe cazuri când mama sau tatăl încearcă să scoată obiectul din cavitatea bucală și fac mai rău. În cazul în care copilul se sufocă, el trebuie pus pe picioare, cu burta în jos, după care să fie efectuate mișcări cu mâna pe spate spre ceafă”, spune șefa Departamentului Diagnostic.

Obiectele sunt extrase din organismul copilului cu ajutorul unui endoscop. Intervenția se realizează sub anestezie.

„După ce copilului i-a fost administrată anestezia, medicul introduce un endoscop cu diametrul corespunzător vârstei pacientului. Toată procedura poate fi vizualizată pe un ecran și durează în medie o oră. Recuperarea pacientului depinde de forma obiectului înghițit și de perioada în care s-a aflat în organism”, spune Valentina Rașcov.

Majoritatea obiectelor scoase, în afară de cele vegetale și prețioase, sunt păstrate într-un un mic muzeu, amenajat în secția de endoscopie. Aici sunt expuse lucrurile extrase din tractul digestiv superior, căile respiratorii inferioare și tractul urogenital al minorilor.

Astfel, fiecare pacient sau părinte poate vedea cele mai neobișnuite obiecte înghiţite de cei mici.



Text publicat în Buletinul informativ al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ediția din septembrie 2019

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva unui PSD...

20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md